794
Το Nemo από την Ελβετία πανηγυρίζει τη νίκη του | REUTERS/Leonhard Foeger

Eurovision: Η Ελβετία νικήτρια, 11η η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2024, 01:49
Το Nemo από την Ελβετία πανηγυρίζει τη νίκη του
|REUTERS/Leonhard Foeger

Eurovision: Η Ελβετία νικήτρια, 11η η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2024, 01:49

Μετά το 1956 και το 1988 (με τη Σελίν Ντιόν!), η Ελβετία κέρδισε και την Εurovision του 2024, με το τραγούδι «The Code», που ερμήνευεσε το Nemo (καλλιτέχνης non binary). Για την επιλογή του εκπροσώπου της χώρας, η ελβετική επιτροπή άκουσε περίπου 420 καλλιτέχνες.

«Το The Code αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary» ανέφερε σε κάποιες απο τις δηλώσεις του το Nemo.

Στιγμιότυπο από την ερμηνεία του Νέμο στον τελικο. EBU

Δεύτερη βγήκε η Κροατία και τρίτη η Ουκρανία. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Γαλλία και το Ισραήλ.

Σχολιαστές των New York Times έγραψαν ότι οι ερμηνείες ήταν φέτος σε εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο, επάξιο της οικοδέσποινας Σουηδίας, που «είναι γνωστή και ως το Βασίλειο της Eurovision». Τώρα, σχολίασαν οι ίδιοι, ο πήχης για το 2025 ανεβαίνει πολύ ψηλά…

Η στιγμή των Abba -φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη νικητήρια εμφάνισή τους στη Eurovision- ήρθε μετά το τέλος του διαγωνιστικού μέρους, με τους Abba-tars, να αναπολούν το 1974 και να εύχονται καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους. Οι οθόνες φυσικά έπαιζαν τη νικηφόρα ερμηνεία του Waterloo το 1974 και αμέσως μετά το τραγούδησαν επί σκηνής (κάτω) τρεις πρώην νικητές: Charlotte Perelli (1999), Conchita Wurst (2014) και Carola (1992).

REUTERS/Leonhard Foeger

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της περσινής νικήτριας, Loreen, μετά τις ερμηνείες των διαγωνιζόμενων.

Η Loreen, που νίκησε πέρυσι και έφερε τον διαγωνισμό στην Σουηδία (EBU)

Από τις 25 χώρες, που συμμετείχαν, οι 19 προκρίθηκαν από τους ημιτελικούς, η Σουηδία είχε αυτόματη είσοδο, όπως και οι «Big Five» δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Η Μαρίνα με το Zari έφερε την Ελλάδα στην 11η θέση
Η Μαρίνα Σάττι στη σκηνή του μεγάλου τελικού της Eurovision.(EBU)

Η εκπρόσωπος της Ελλάδας, Μαρίνα Σάττι, τραγούδησε το Zari σε ένα σόου που επιμελήθηκε ο Φωκάς Ευαγγελινός, με χορογραφία του Mecnun Giasar (Majnoon), με τους χορευτές, Huseyin Cetintas, Yasin Ametoglou, Βασίλη Καραγιάννη και Ειρήνη Δαμιανίδου, και την Ερασμία Μαρκίδη, στα φωνητικά. Έλαβε θερμό χειροκρότημα από τους θεατές του Malmö Arena.

Το 12άρι της Ελλάδας δόθηκε στην Ελβετία, ενώ το 10άρι δόθηκε στην Κύπρο.

 

Εν μέσω αποδοκιμασιών, εμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision 2024 η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Εντέν Γκόλαν η οποία ερμήνευσε το τραγούδι «Hurricane». Στην τηλεοπτική μετάδοση, η διοργάνωση με ειδική επεξεργασία ήχου, δεν έδειξε τις αποδοκιμασίες.

Για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision ειπώθηκαν πολλά, διοργανώθηκαν διαμαρτυρίες και έγιναν συμβολικές κινήσεις ακόμη και επι σκηνής. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος της Γαλλίας διέκοψε την πρόβα του τελικού για να στείλει ένα μήνυμα για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η συμμετοχή της ισραηλινής Εντέν Γκόλαν στη φετινή Eurovision συζητήθηκε όσο καμιά άλλη (EBU)
Γυμνός στη σκηνή;

Στην εμφάνιση της Φινλανδίας, ο περφόρμερ Windows95man εμφανίστηκε σαν να μη φορούσε τίποτα από τη μέση και κάτω, παρά μόνο σανδάλια και κάλτσες! Χόρεψε έτσι για αρκετή ωρα και στη συνέχεια, στο πλαίσιο του σόου και της χορογραφίας, φόρεσε ένα τζιν σορτς. Δεν ήταν βέβαια γυμνός -σε αυτά η διοργάνωση είναι πολύ αυστηρή- αλλά φορούσε ένα μπεζ εσώρουχο που πάντως άφηνε αρκετά μέρη ακάλυπτα.

Οι διαφάνειες στις εμφανίσεις των καλλιτεχνών δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο στον τελικό του 68ου διαγωνισμού. Μια τέτοια εμφάνιση επέλεξε και η τραγουδίστρια της Σλοβενίας, Βερόνικα.

Η Βερόνικα εκπροσώπησε τη Σλοβενία στο διαγωνισμό ( EBU)
Η Κύπρος στη 15η θέση

Η Κύπρος με την 17χρονη Σίλια Καψή και το τραγούδι «Liar», που εμφανίστηκε 20η στη σειρά, κέρδισε θερμό χειροκρότημα. Όπως μετέδωσε το BBC,  η Σίλια χαλαρώνει τις φωνητικές της χορδές κάνοντας… μπουμπουλήθρες με ένα καλαμάκι μέσα σε ένα ποτήρι νερό!

Η Σίλια Καψή για την Κύπρο (EBU)
Η αποβολή της Ολλανδίας

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, υπήρξε αποκλεισμός χώρας από τον τελικό. Ήταν η Ολλανδία, της οποίας ο τραγουδιστής βρέθηκε αντιμέτωπος με καταγγελία για επίθεση, υπόθεση την οποία ερευνά η αστυνομία.

Διαδηλώσεις και επεισόδια

Η σουηδική αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα ένα πλήθος φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το Malmö Arena Φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ συνελήφθη, για πολλοστή φορά, στη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης. Κάτοικοι του Μάλμε ανέφεραν οτι δεν έχουν ξαναζήσει χρήση χημικών από την αστυνομία…

Το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 5.000 άνθρωποι έκαναν ειρηνική πορεία στην πόλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...