239
| Shutterstock

Eurostat: Στο 4,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 14:01
|Shutterstock

Eurostat: Στο 4,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 14:01

Nέα αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή: έφθασε σε ετήσια βάση το 4,4% από 4% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρά στο 5% (από 4,9%).

Τα στοιχεία της Eurostat δεν είναι ίδια με αυτά της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την ελληνική στατιστική αρχή, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανερχόταν στο 4,8% και την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο.

Η διαφορά με τα στοιχεία της Eurostat οφείλεται στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η Eurostat χρησιμοποιεί τον εναρμονισμένο δείκτη, δηλαδή τον ίδιο δείκτη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε ελαφρά στο 2,7% (από 2,6% τον Νοέμβριο).

Αυτό σημαίνει πως οι αυξήσεις των τιμών διαχέονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τον καπνό και το αλκοόλ (3,2% έναντι 2,2%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (2,9% έναντι 2,4%) και τις τιμές των υπηρεσιών (2,4% έναντι 2,7%).

Το εντυπωσιακό είναι ότι σε δύο χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λιθουανία, ο πληθωρισμός είναι πλέον διψήφιος, στο 12% και 10,7%, αντίστοιχα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού κατέγραψαν τον Δεκέμβριο η Μάλτα (2,6%), η Πορτογαλία (2,8%) και η Φινλανδία (3,2%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...