Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν το Σεπτέμβριο, στο 1,7% σε ετήσια βάση, έναντι μιας πρώτης εκτίμησης για 1,8%, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat, λίγο πριν από μια σχεδόν προεξοφλημένη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Και όντως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκε στο 3,25% από 3,5% τον Σεπτέμβριο. Η ΕΚΤ, πάντως, εξακολουθεί να ανησυχεί για ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός φαίνεται πως αρχίζει να ελέγχεται (αλλά όχι στην Ελλάδα).
Η εξέλιξη των τιμών καταναλωτή, καλύτερη απ’ ό,τι προβλεπόταν τον περασμένο μήνα χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας, αναμένεται ότι θα την ενθαρρύνει να μειώσει τα επιτόκια ώστε να τονώσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Ο πληθωρισμός έπεσε το Σεπτέμβριο κάτω από το όριο του 2%, τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο 2021. Tον Αύγουστο είχε φθάσει το 2,2%, έπειτα από ένα 2,6% τον Ιούλιο.
Το πρόβλημα βέβαια παραμένει στην Ελλάδα: ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη Eurostat, ήταν στο 3,1% σε ετήσια βάση (από 3,2% τον Αύγουστο και 3% τον Ιούλιο) –ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023 ήταν στο 2,4%.
Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των 20 χωρών του ευρώ –χειρότερες επιδόσεις έχουν μόνο το Βέλγιο (4,3%), η Ολλανδία (3,3%) και η Εσθονία (3,2%).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News