276
| Dimitris Kapantais / SOOC

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 4,3% στην Ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 12:52
|Dimitris Kapantais / SOOC

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 4,3% στην Ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 12:52

Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ο οποίος συγκρατήθηκε στο 2,4%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat. Η αντίστοιχη τελική μέτρηση του Αυγούστου ήταν στο 3,5% και φαίνεται ότι η Ελλάδα συγχρονίζεται με την επιβραδυντική τάση που κυριαρχεί σε όλη την Ευρωζώνη («φρέναρε» στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, από 5,2% τον προηγούμενο μήνα).

Ωστόσο και πάλι, το μεγάλο πρόβλημα, η ακρίβεια στα τρόφιμα, παραμένει στην Ευρωζώνη: σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού εκτιμάται στο 8,8% για τον Σεπτέμβριο (από 9,7% τον Αύγουστο) σε ετήσια βάση.

Στις υπηρεσίες, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,7% από 5,5% τον Αύγουστο, στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,2% από 4,7% και στην ενέργεια στο -4,7%, από -3,3% τον Αύγουστο.

Κατά τα άλλα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία: Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο +4,3% έναντι +6,4% τον Αύγουστο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο, αν και αυτό δεν λέει πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο του 2022 ο πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν 12,1% και αυτό σημαίνει ότι από τις ήδη πολύ υψηλές τιμές προστέθηκε άλλο ένα 2,4%.

Σε αρνητικό έδαφος υποχώρησε ο δείκτης στην Ολλανδία (-0,3%), ενώ είναι μόλις στο 0,7% στο Βέλγιο.

Στον αντίποδα, πάνω από 7% είναι ο πληθωρισμός σε Κροατία και Σλοβενία, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει σε Αυστρία (5,8%) και Ιταλία (5,7%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...