242
| Shutterstock

Eurostat: Πρωταθλητισμός ακρίβειας από την Ελλάδα σε βασικά είδη διατροφής

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 14:28
|Shutterstock

Eurostat: Πρωταθλητισμός ακρίβειας από την Ελλάδα σε βασικά είδη διατροφής

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 14:28

To μείζον πρόβλημα της ακρίβειας καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή», η χώρα μας παραμένει μεταξύ των ακριβότερων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, την ίδια ώρα, μάλιστα, που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων με τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη.

Σε ό,τι αφορά συνολικά τα τρόφιμα, οι τιμές στην Ελλάδα ήταν το 2022 κατά 5,5% υψηλότερες από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.

Οι τιμές του γάλακτος, των τυριών και των αυγών είναι αυτές που παρουσιάζουν τεράστια αύξηση καθώς το 2022 διαμορφώθηκαν σε επίπεδα 38,9% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. με την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, να είναι η πιο ακριβή χώρα σε μία από τις πλέον βασικές κατηγορίες τροφίμων.

Μάλιστα, ο θεμέλιος λίθος της μεσογειακής -και κατά συνέπεια- της ελληνικής διατροφής που δεν είναι άλλος από το ελαιόλαδο πωλείται σε τιμή 23,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μόνο στην Μάλτα το ελαιόλαδο είναι ακριβότερο από ότι στην χώρα μας ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιταλία, όπου το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθμό είναι ελληνικής προέλευσης, η τιμή του ήταν 16,3% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με τη γείτονα να είναι η φθηνότερη χώρα στην εν λόγω κατηγορία.

Από την άλλη, το πλέον φθηνό προϊόν στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι τα προϊόντα καπνού, με την τιμή τους το 2020 να διαμορφώνεται σε επίπεδα 22,8% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...