1039
Ο Μερίχ Ντεμιράλ με υψωμένα τα δυο του χέρια κάνει το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» μετά το δεύτερο προσωπικό του γκολ σε βάρος των Αυστριακών | DPA

Εuro 2024: Ο Ερντογάν στο Ολλανδία-Τουρκία για να χειροκροτήσει τον «Γκρίζο Λύκο» Ντεμιράλ και τους συμπαίκτες του

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2024, 15:30
Ο Μερίχ Ντεμιράλ με υψωμένα τα δυο του χέρια κάνει το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» μετά το δεύτερο προσωπικό του γκολ σε βάρος των Αυστριακών
|DPA

Εuro 2024: Ο Ερντογάν στο Ολλανδία-Τουρκία για να χειροκροτήσει τον «Γκρίζο Λύκο» Ντεμιράλ και τους συμπαίκτες του

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2024, 15:30

Εν μέσω οξείας διπλωματικής κρίσης μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, εξαιτίας του προκλητικού πανηγυρισμού με το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» από τον σκόρερ των Τούρκων, Μερίχ Ντεμιράλ, στον νικηφόρο αγώνα της φάσης των 16 του Εuro 2024 με την Αυστρία (η διοργάνωση διεξάγεται στα γήπεδα της Γερμανίας), ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν αποφάσισε να στηρίξει διά ζώσης το εθνικό συγκρότημα της χώρας του, ακριβώς λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στη «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης -και όχι μόνο- ο χαιρετισμός του ποδοσφαιριστή.

Ετσι, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, το Σάββατο, 6 Ιουλιου, ο Ερντογάν θα  βρεθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για να χειροκροτήσει τον «Γκρίζο Λύκο» Ντεμιράλ και τους συμπαίκτες του στον προημιτελικό του Euro με την Ολλανδία, αντί να πάει όπως ήταν προγραμματισμένο στον φίλο του Αλίεφ, στο  Αζερμπαϊτζάν…

Ηταν μετά το δεύτερο προσωπικό του γκολ σε βάρος των Αυστριακών, όταν ο Ντεμιράλ σήκωσε τα δύο του χέρια και σχημάτισε το σύμβολο των «Γκρίζων Λύκων»,υποστηρικτών του ακροδεξιού κινήματος Ülkücü, που σημειωτέον εκπροσωπείται από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, Μπαχτσελί και το υπερεθνικιστικό MHP.

Στη Γερμανία οι Γκρίζοι Λύκοι παρακολουθούνται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, στη Γαλλία η οργάνωση έχει κηρυχθεί παράνομη, ενώ στην Αυστρία η χειρονομία που έκανε ο Ντεμιράλ είναι απαγορευμένη.

«Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών δεν έχουν καμία θέση στα γήπεδά μας», δήλωσε οργισμένη η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, χαρ;ακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιεί κάποιος το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαιρου ως χώρο για ρατσιστικές συμπεριφορές».

Από την πλευρά του και ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ, περιέγραψε τον χαιρετισμό ως «σύμβολο ακροδεξιάς, τρομοκρατίας και φασισμού».

Πολλοι απαίτησαν αμέσως από την UEFA να τιμωρήσει για παραδειγματισμό τον τούρκο αμυντικό. Ηδη σε εξέλιξη βρίσκεται σχετική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου που κατά τα άλλα απαγορεύει την πολιτικοποίηση των ποδοσφαιρικών αγώνων και γίνεται αγωγός μηνυμάτων κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Τον αποκλεισμό του ποδοσφαιριστή από το Euro 2024 καθώς και την απαγόρευση των «Γκρίζων Λύκων», «της μεγαλύτερης -όπως είπε- ακροδεξιάς οργάνωσης στην Γερμανία» και των συμβόλων τους, ζήτησε ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας στην Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπράκ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί η UEFA να ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ σε διαφημιστικές εκστρατείες κατά του ρατσισμού και της διαφορετικότητας στον αθλητισμό και ταυτόχρονα να ανέχεται φασιστικά σύμβολα».

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η  οργάνωση Society for Threatened Peoples κάλεσε την UEFA να μη δείξει καμία ανοχή, ενώ ο τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος και συγγραφέας Τσαν Ντιντέρ έγραψε για την κίνηση του ποδοσφαιριστή της Εθνικής Τουρκίας:

«Συγχαρητήρια, Μερίχ! Με μία και μοναδική χειρονομία μείωσες τη χαρά μας από το 100 στο 5%».

Στο πλευρο του Ντεμιράλ και των ομοϊδεατών του, όπως ήταν επόμενο, ο επικεφαλής του υπερεθνικιστικού MHP (και κυβερνητικός εταίρος, όπως προαναφέρθηκε, του Ερντογάν), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποιος χαρακτήρισε την αντίδραση της UEFA ως «πρόκληση» και την έρευνα σε βάρος του ποδοσφαιριστή ως «προδήλως προκατειλημμένη και κατασκευασμένη».

Σε οξύ τόνο και η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την έρευνα της UEFA κατά του τούρκου ποδοσφαιριστή. όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις στη χρήση ενός ιστορικού και πολιτιστικού συμβόλου, με τρόπο που δεν στοχεύει κανέναν, κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών σε αθλητικό αγώνα»!

Ο ίδιος ο Ντεμιράλ ερωτηθείς για την επιλογή του να πανηγυρίσει με τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» απάντησε ότι «ο τρόπος που πανηγύρισα έχει να κάνει με την τουρκική μου ταυτότητα».

Δήλωσε υπερήφανος Τούρκος και οπαδός του παντουρκισμού και αφού σημείωσε πως είδε και άλλους τούρκους φιλάθλους στο γήπεδο να κάνουν το σήμα των «Γκρίζων Λύκων», υποστήριξε πως  «δεν υπάρχει κανένα κρυφό μήνυμα πίσω από αυτό».

«Είμαστε όλοι Τούρκοι, είμαι πολύ περήφανος που είμαι Τούρκος και αυτό είναι το όλο νόημα της χειρονομίας», είπε, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα να  έχει και άλλες ευκαιρίες στη συνέχεια της διοργάνωσης να πανηγυρίσει με τον ίδιο τρόπο!

Ο Ντεμιράλ δεν έμεινε μόνο στις δηλώσεις περί τουρκικής υπερηφάνειας, αλλά «ανέβασε» στο X και τη φωτογραφία από τον πανηγυρισμό του, συνοδευόμενη από τη γνωστή φράση του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ: «Πόσο ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει “είμαι Τούρκος”!»

«Αυτό αποδεικνύει πως θέλει να κάνει μία πολιτική τοποθέτηση και προς τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί ως μέσο το ποδόσφαιρο», δήλωσε στην αθλητική εκπομπή Sportschau ο συγγραφέας Μπουράκ Γιλμάζ, επισημαίνοντας την σχετική απαγόρευσης από πλευράς UEFA.

Εκνευρισμένοι από τις αντιδράσεις στη Γερμανία και την τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών Φέζερ, οι  Τούρκοι «τράβηξαν και άλλο το σκοινί» καλώντας την Τετάρτη για εξηγήσεις τον γερμανό πρεσβευτή στην Αγκυρα. Αντίστοιχα και στο πλαίσιο της tit for tat διπλωματίας, εκλήθη και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτό το κλίμα ήρθε να ρίξει «λάδι στη φωτιά» ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος με την ανακοίνωση της παρουσίας του στα επίσημα του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου προκειμένου να σταθεί στο πλευρό του «Γκρίζου Λύκου» Ντεμιράλ και των άλλων παικτών της εθνικής ομάδας της χώρας του, στην προσπάθειά της να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να αποκλείσει την Ολλανδία, περνώντας στα ημιτελικά του Euro 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...