776
| Shutterstock / Creative Protagon

Euro 2024: Η διοργάνωση του «Κάιζερ», των φιλάθλων, του φόβου…

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 15:03
|Shutterstock / Creative Protagon

Euro 2024: Η διοργάνωση του «Κάιζερ», των φιλάθλων, του φόβου…

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 15:03

Ηδη από χθες νωρίς το πρωί η περίφημη Marienplatz στην καρδιά του Μονάχου ήταν κατάμεστη από κόσμο. Επικρατούσε ένας ζωηρός ενθουσιασμός, χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες κυρίως, με μπλε φανέλες και κιλτ φούστες, ήδη υπό την επήρεια λίτρων μπύρας, ανέμιζαν σημαίες της Σκωτίας και υμνούσαν την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της πατρίδας τους.

Τα πιστά μέλη του διάσημου λόγω του ήθους του Tartan Army, όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της εθνικής Σκωτίας, μετέβησαν μαζικά στη Βαυαρία (ακόμα και από την Αυστραλία, όπως αναφέρει ο Guardian) γιατί το βράδυ της Παρασκευής (10:00 ώρα Ελλάδας) η αγαπημένη τους ομάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει την εθνική Γερμανίας, με τις δύο ομάδες να κηρύσσουν την έναρξη της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής γιορτής στην Ευρώπη, του EURO 2024.

Το εναρκτήριο λάκτισμα του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου θα δοθεί στην περίφημη «Allianz Arena» ή «Munich Football Arena», καθ’ υπαγόρευση της UEFA, ενώ ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί την 14η Ιουλίου στο εμβληματικό Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Οι αγώνες του τουρνουά θα φιλοξενηθούν σε δέκα πόλεις, με είκοσι τέσσερις ομάδες να διεκδικούν να ανέβουν στην ποδοσφαιρική κορυφή της Ευρώπης, εκεί που είχε καταφέρει να αναρριχηθεί, παντελώς αναπάντεχα, ως εκ θαύματος, πριν από μία εικοσαετία η εθνική Ελλάδας, αφήνοντας ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη άφωνη.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα λαμβάνει χώρα σε γερμανικό έδαφος και η δεύτερη φορά που θα διεξαχθεί στην ενωμένη Γερμανία: η πρώην Δυτική Γερμανία φιλοξένησε την διοργάνωση του 1988 και τέσσερις αγώνες του Euro 2020 διεξήχθησαν στο Μόναχο.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για «γιορτή του ποδοσφαίρου», ευελπιστώντας ακριβώς αυτό, ο επόμενος μήνας να είναι μια γιορτή (αν και εν μέσω δύο πολέμων) με τις πόλεις της και τους δρόμους της και τα γήπεδα της Γερμανίας κατάμεστα. Μεγάλες είναι και οι προσδοκίες των γερμανών φιλάθλων για την ομάδα τους, στόχος της οποίας είναι η κατάκτηση του τίτλου, μία δεκαετία μετά τον θρίαμβό της στη Βραζιλία, όπου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου.

Ομως το φετινό πρωτάθλημα είναι επίσης το «Euro του φόβου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαουρίτσιο Κροσέτι της La Repubblica στην ανταπόκρισή του από το Μόναχο, κάνοντας λόγο για ανάκληση αδειών 20.000 ομοσπονδιακών αστυνομικών, για σχέδια άμεσης αντίδρασης σε τρομοκρατικές απειλές-επιθέσεις και επεισόδια χούλιγκαν, για απαγόρευση ισραηλινών και παλαιστινιακών συμβόλων στις «fan zones». Σε κατάσταση επιφυλακής και οπλισμένα σαν αστακοί είναι και τα μέλη της Landespolizei, της τοπικής αστυνομίας του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Ωστόσο οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, αυτής της διοργάνωσης είναι σύμφωνα με τον ιταλό ανταποκριτή είναι οι απλοί άνθρωποι, οι παθιασμένοι και περιπλανώμενοι φίλαθλοι που συρρέουν στη Γερμανία από κάθε γωνιά της Ευρώπης, οι νομάδες των κασκόλ και των πανό, με κύπελλα στα χέρια και ποτήρια μπύρας που δεν σταματούν να επευφημούν τις ομάδες τους.

Οπαδοί της Σκωτίας και της Γερμανίας γλεντανε στο Μόναχο, εν όψει της πρεμιέρας (REUTERS/Leonhard Simon)

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ δεν μετράει, ήταν αλλού. Αυτή είναι μια νέα σεζόν και είναι δική μας: Euro 2024, μετά οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι, η γιορτή συνεχίζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιταλός δημοσιογράφος, συνεπαρμένος από την ατμόσφαιρα ενθουσιασμού που επικρατεί στο Μόναχο και στην υπόλοιπη Γερμανία όπως και μεταξύ των εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων παντού στην Ευρώπη.

Οσον αφορά την τελετή έναρξης, πριν από τον αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Σκωτίας (το φαβορί είναι προφανώς οι Γερμανοί), θα εμφανιστούν το ιταλικό συγκρότημα Meduza, ο αμερικανός τραγουδιστής Ράιαν Τέντερ, φρόντμαν του συγκροτήματος OneRepublic και η γερμανίδα τραγουδίστρια Leony.

Τιμή στον Μπεκενμπάουερ

Ιδιαίτερη στιγμή κατά την τελετή πρόκειται να αποτελέσει η απόδοση τιμών από την UEFA σε ένα θρύλο του γερμανικού, του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στον μοναδικό Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο κορυφαίος γερμανός ποδοσφαιριστής ο οποίος εγκατέλειψε τα εγκόσμια τον περασμένο Ιανουάριο, σε ηλικία 78 ετών, οδήγησε ως αρχηγός την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δυτικής Γερμανίας και στην κορυφή της Ευρώπης, το 1972 (νικώντας, μάλιστα, με 3-0 της ομάδα της Σοβιετικής Ενωσης) και στην κορυφή του κόσμου, το 1974 (με 2-1 επί της Ολλανδίας μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου) ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το κέρδισε ξανά ως προπονητής το 1990 στην Ιταλία.

Συνοδευόμενη από τους επίσης πρώην πρωταθλητές Ευρώπης με τα χρώματα της εθνικής τους ομάδας Μπέρναρντ Ντιτς και Γιούργκεν Κλίνσμαν, η Χάιντι Μπεκενμπάουερ, χήρα του «Κάιζερ», θα παρουσιάσει στο κοινό το Κύπελλο Ανρί Ντελονέ, όπως ονομάζεται το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου προς τιμή του Γάλλου Ανρί Ντελονέ, πρώτου γενικού γραμματέα της UEFA και πνευματικού δημιουργού του τουρνουά.

Η απόδοση τιμών στον επονομαζόμενο «Κάιζερ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μέσα στην «Allianz Arena» θα είναι διπλά συγκινητική, γιατί το γήπεδο είναι επίσης έδρα της Μπάγερν Μονάχου, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε ο Μπεκενμπάουερ επί μία δεκαετία, κερδίζοντας τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών στη σειρά από το 1974 έως το 1976.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...