Με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το «Πρόγραμμα Κλεισθένης 1» στη Βουλή, δρομολογήθηκε και η κατάτμηση της Β’ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών στην οποία εκλέγονται 44 βουλευτές -αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 1/6 της Βουλής.
Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β’ Αθηνών χωρίζεται σε τρεις τομείς: τον βόρειο τομέα (Β1) με 14 δήμους και 15 έδρες, τον δυτικό τομέα (Β2) με 7 δήμους και 11 έδρες. και τον νότιο τομέα (Β3) με 13 δήμους με 18 έδρες.
Αναλυτικά η προωθούμενη κατάτμηση
• Στον Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό όπως και Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι που «μεταφέρονται» εκλογικώς.
• Στον Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.
• Στον Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή.
Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες:
Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα – Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και
Δυτική Αττική που περιλαμβάνει 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή, μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.
Από την πρώτη ματιά στον τρόπο κατάτμησης της εκλογικής περιφέρειας είναι φανερή η προεκλογική στόχευση της κυβέρνησης που επιδιώκει να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ομαδοποιώντας δήμους στους οποίους το κυβερνών κόμμα είχε υψηλά ποσοστά στις εκλογές του 2015 με άλλους όπου η Νέα Δημοκρατία είχε αναδειχθεί με άνεση πρώτη δύναμη
Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο Σκουρλέτη εντάσσει δύο δήμους «προπύργια» του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, τον δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και τον δήμο Γαλατσίου, στον τομέα των βορείων προαστίων, όπου η ΝΔ είχε σαφές προβάδισμα, με την προσδοκία και επιδίωξη να εκλέξει μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών.
Αντίστοιχα με την τροπολογία χωρίζεται στα δύο το Υπόλοιπο Αττικής και στον τομέα με τους δήμους των νοτίων προαστίων, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ανέδειξαν στην πλειοψηφία τους πρώτο κόμμα την ΝΔ, εντάσσονται οι δήμοι Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Βύρωνα και Καισαριανής, όπου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ .
«Η κατάτμηση της Β’ Περιφέρειας Αθηνών σε τρεις περιφέρειες και της Αττικής σε δύο θα έρθει για τεχνικούς λόγους ως τροπολογία», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο 24/7 .
«Μαζί [με την κατάτμηση της Β’ Αθηνών]», πρόσθεσε, «θα καταθέσουμε διάταξη για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που μέσα σε ένα τετράμηνο θα αποφασίσει ποιοι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν δικαίωμα ψήφου».
Παράλληλα, τόνισε, «η απλή αναλογική καθιερώνεται ως πάγιο σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό μας εισαγάγει σε νέα περίοδο πολιτικού πολιτισμού, σε μια περίοδο σύνθεσης και συναινέσεων. Αντιδρούν οι εκφραστές ενός αναχρονιστικού πολιτικοαυτοδιοικητικού συστήματος. Οσοι αισθάνονται ότι θίγονται τα δικαιώματά τους και τα κεκτημένα τους αντιδρούν».
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει θέσει ως προϋπόθεση για να ψηφίσει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών την παροχή ψήφου στους Έλληνες κατοικους εξωτερικού, όρο που επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα.
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ για την αυτοδιοίκηση, είπε ότι συζητά την απλή αναλογική στους δήμους, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News