Για τους photo editors στις μεγάλες εφημερίδες και στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο αποχαιρετισμός στον Μπόρις Τζόνσον είναι ιδιαίτερος. Κάπως πιο συναισθηματικός.
Γιατί δεν ήταν μόνο οι πόζες του πολιτικού που κρεμόταν από το συρματόσχοινο με δύο σημαιάκια, ούτε οι γενναιόδωρες για το φακό γκριμάτσες του. Ηταν και η ξανθιά κώμη,σχεδόν πάντα ανακαταμένη που πρόσφερε με το ακανόνιστο σχήμα της μια ευπρόσδεκτη ποικιλία στις πόζες που μπορούσαν να επιλέξουν. Τώρα, καθώς ο Μπόρις αποχωρεί σιγά-σιγά, οι photo editors έμειναν μόνο με την πορτοκαλοκίτρινη κώμη του Τραμπ.
Σε αντίθεση με τους photo editors, οι δημοσιογράφοι που ανήκουν στο στρατόπεδο του φιλελευθερισμού, τόσο στη Βρετανία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήθελαν να δουν τους οριστικούς τίτλους τέλους στην πολιτική καριέρα και των δύο παγκόσμιων σταρ του λαϊκισμού που ανέδειξε η περασμένη δεκαετία. Γιατί το πολιτικό τέλος του Τραμπ, παρότι έχασε τις εκλογές του 2020, δεν έχει έρθει ακόμη και η επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή.
«Μας αξίζει μια καλύτερη φουρνιά μπάσταρδων» ανέφερε ο βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιαν Νταντ, σε podcast για την πτώση του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος παραιτήθηκε την Πέμπτη από την ηγεσία των Συντηρητικών στη Βρετανία και αναμένεται το επόμενο διάστημα, το αργότερο τον Σεπτέμβριο, να εγκαταλείψει και την πρωθυπουργία. Ο Νταντ, σημείωσε πως η ομιλία του Μπόρις ήταν κακογραμμένη και ότι συνολικά η χώρα αξίζει κάτι καλύτερο από έναν «τόσο ανεπεξέργαστο, σαν κακομαθημένο σχολιαρόπαιδο» ηγέτη.
Από την πλευρά της, η συγγραφέας και αρθρογράφος των New York Times, Μισέλ Γκόλντμπεργκ, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η υπέροχη κατάρρευση του Μπόρις Τζόνσον», υποστήριξε ότι «η καριέρα του τελειώνει, τουλάχιστον για την ώρα, με τον τρόπο που θα έπρεπε να είχε τελειώσει και του Τραμπ», δηλαδή «με την αποστροφή της κοινής γνώμης να οδηγεί το ίδιο του το κόμμα να τον διώξει».
«Στις ΗΠΑ ζηλεύουμε»
Και η Γκόλντμπεργκ παραδέχτηκε ότι για τους αμερικανούς φιλελεύθερους δεν λείπει και το αίσθημα της ζήλιας καθώς βλέπουν μια δημοκρατία που εξακολουθεί να λειτουργεί να αποδεσμεύει τον λαϊκιστή ηγέτη της «γιατί ο αμοραλισμός και η ναρκισσιστική του ανεντιμότητα ήταν απλά πέρα από αυτό που μπορούσαν να αντέξουν».
«Ο Τζόνσον, ένας εθνικιστής δημαγωγός, συγκρίνεται συχνά με τον Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι και για τα κίτρινα μαλλιά τους. Και μπορούν να γίνουν παραλληλισμοί και για την πολιτική τους καριέρα» ανέφεραν οι NYTimes.
«Η συγκλονιστική επιτυχία του δημοψηφίσματος για το Brexit, που αποτέλεσε την αιτία που ο Τζόνσον ανέβηκε τελικά στην εξουσία, προμήνυε την ακόμη πιο συγκλονιστική προεδρική νίκη του Τραμπ» υπογράμμισε η Γκόλντμπεργκ, προσθέτοντας ότι και οι δύο αλίευσαν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.
«Και οι δύο μοιράζονταν μια περιφρόνηση για την αλήθεια και τους κανόνες» τόνισε και κλείνοντας το άρθρο-αποχαιρετισμό στον Μπόρις, έκανε μια προσωπική αναφορά: «Ως Αμερικανίδα μπορώ να πω αυτό: Ας είμαστε ευγνώμονες για αυτό που έχουμε». Εννοώντας φυσικά τον Μπάιντεν και γνωρίζοντας ότι το ενδεχόμενο ο Τραμπ να επανέλθει σε δύο χρόνια στον Λευκό Οίκο δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανέναν…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News