761
Ο Μπιορν Χέκε μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στην Ερφούρτη, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Karina Hessland

Ετοιμο για νίκη στη Θουριγγία το ακροδεξιό AfD

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 15:41
Ο Μπιορν Χέκε μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στην Ερφούρτη, την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Karina Hessland

Ετοιμο για νίκη στη Θουριγγία το ακροδεξιό AfD

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2024, 15:41

Αν βρεθεί κανείς σε ομιλία του αρχηγού της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, θα ακούσει ότι η χώρα διολισθαίνει σε μια δικτατορία και ότι «ο γερμανικός λαός βρίσκεται σε υπαρξιακό κίνδυνο».

Ο συνωμοσιολόγος και εθνικιστής Μπιορν Χέκε, ο πιο αμφιλεγόμενος πολιτικός της χώρας, παρουσιάζει τη Γερμανία ως ένα διεφθαρμένο κράτος που επιβάλλει στους «ανήμπορους» πολίτες του βίαιους μετανάστες, πολυπολιτισμικότητα, εμβόλια, ποικιλομορφία των φύλων και «υπερσεξουαλικοποίηση» των παιδιών, όπως αναφέρουν οι Times.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο Μπιλ Γκέιτς και μια συμμορία άλλων «υπερμάχων» της παγκοσμιοποίησης «ενορχηστρώνουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταστρέφουν επιμελώς τη Γερμανία και άλλα κράτη με στόχο την υποταγή των λαών τους κάτω από μια ενιαία παγκόσμια κυβέρνηση.

Η ανατολική Γερμανία είναι το τελευταίο προπύργιο «ελπίδας», συνεχίζει. Οι «αληθινοί» Γερμανοί πρέπει να ενωθούν, να ξαναβρούν την ένδοξη εθνική «ουσία» που οι πρόγονοί τους δημιούργησαν επί αιώνες και να ανατρέψουν τους καταπιεστές τους.

«Η ναζιστική εποχή ήταν πριν από 80 χρόνια», είπε πρόσφατα ο Χέκε σε μια συγκέντρωση κοντά στην Ερφούρτη. «Εχουμε ζητήσει αρκετά πια συγγνώμη. Μια για πάντα. Πρέπει να μάθουμε ένα νέο, ζωτικό, ειλικρινές είδος πατριωτισμού».

Αυτός ο πρώην καθηγητής ιστορίας και νυν δημαγωγός, ευελπιστεί να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός που κερδίζει τις εκλογές σε γερμανικό κρατίδιο από το 1933.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι πλέον το πιο δημοφιλές πολιτικό μόρφωμα σε ολόκληρη την πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία και στοχεύει σε μια πιθανή πρωτιά στο κρατίδιο της Σαξονίας αυτή την Κυριακή ή στο γειτονικό Βρανδεμβούργο τρεις εβδομάδες αργότερα.

Ωστόσο, στη Θουριγγία -όπου ο 52χρονος Χέκε και το περιφερειακό τμήμα του κόμματός του κατατάσσονται επισήμως στους «αποδεδειγμένα ακροδεξιούς εξτρεμιστές» από την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας- το κόμμα έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο προβάδισμά του.

Ενόψει των εκλογών για το Κοινοβούλιο του κρατιδίου αυτό το Σαββατοκύριακο, η τελευταία δημοσκόπηση έφερε το AfDστο 30% των ψήφων, εννέα μονάδες μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να σχηματίσει ο Χέκε κυβέρνηση στο κρατίδιο -τα άλλα κόμματα θεωρούν τον ίδιο και το κόμμα του τόσο τοξικά που θα σχηματίσουν σχεδόν οποιαδήποτε συμμαχία για να τον κρατήσουν εκτός εξουσίας, γράφουν οι Times- αλλά θα ήταν ωστόσο ένα αποτέλεσμα που θα συνταράξει τη γερμανική πολιτική σκηνή.

Ο Χέκε έσπευσε να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν από σύρο μετανάστη, προς όφελός του, καθώς το ζήτημα της εγκληματικότητας των μεταναστών βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε συζήτησης στη χώρα.

Δύσκολα θα μπορούσε να σχεδιάσει ο ίδιος ένα πιο ευνοϊκό για το κόμμα του συμβάν λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές.

Οι γερμανοί πολίτες θεωρούν ότι είναι λιγότερο ασφαλείς λόγω των μεταναστών. Την Κυριακή ο Φρίντριχ Μερτς, ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης, Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), απαίτησε να σταματήσει η Γερμανία να δέχεται αιτούντες άσυλο από τη Συρία και το Αφγανιστάν και δήλωσε ότι οι αλλοδαποί εγκληματίες που προορίζονται για απέλαση θα πρέπει να τίθενται υπό κράτηση επ’αόριστον μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν αεροπορικώς στις χώρες καταγωγής τους.

Αυτή ακριβώς η αίσθηση της ανασφάλειας είναι η εικόνα που περιγράφει ο Χέκε για τη Γερμανία εδώ και μια δεκαετία.

Στα χαρτιά, ο πρώην καθηγητής Ιστορίας δεν μοιάζει με εκλογική απειλή για το status quo, τουλάχιστον στην ανατολική Γερμανία. Είναι ένας δυτικογερμανός, που απολαμβάνει την άμεση υποστήριξη μόνο του 18% του εκλογικού σώματος της Θουριγγίας και που θεωρείται απόμακρος και εγωπαθής από πολλούς συναδέλφους του στο κόμμα του στην Ερφούρτη, την πρωτεύουσα του κρατιδίου.

Έχει περιφρονήσει σχεδόν κάθε ταμπού στη μεταπολεμική δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι το 20% του πληθυσμού πρέπει να απελαθεί και έχοντας επανειλημμένα δεχθεί επίπληξη από τα δικαστήρια επειδή χρησιμοποιεί ναζιστική ρητορική.

Το προεκλογικό μανιφέστο του AfD της Θουριγγίας ξεκινά με το ποίημα «Ακόμα σκουριάζετε, εσείς τα παλιά δάση;» του Φραντς Λανγκχάινριχ, του κριτικού τέχνης της εποχής του Τρίτου Ράιχ, ενώ τον περασμένο μήνα ο Χέκε τιμωρήθηκε με πρόστιμο σχεδόν 17.000 ευρώ επειδή χρησιμοποίησε το απαγορευμένο σύνθημα «Alles für Deutschland» (τα πάντα για τη Γερμανία) που χρησιμοποιούσε η Sturmabteilung, η παραστρατιωτική πτέρυγα του ναζιστικού κόμματος.

Αυτές οι αναφορές στη ναζιστική εποχή δεν είναι τυχαίες, σημειώνουν οι Times. Πρόκειται για σκόπιμες προκλήσεις, που αποσκοπούν στο να δείξουν στους υποστηρικτές του μέχρι πού θα φτάσει ο ίδιος για να ενοχλήσει τα κυρίαρχα «κόμματα του καρτέλ» και τα «πελατειακά μέσα ενημέρωσης» προς το συμφέρον των «βέρων» Γερμανών.

Στις ομιλίες του, ο Χέκε περιγράφει ένα δυστοπικό σκηνικό για τη Γερμανία, ακόμα σκοτεινότερο από αυτό που παρουσιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ στις δικές του ομιλίες για τις  ΗΠΑ. «Πρώτα εξαφανίζεται η ευημερία μας. Στη συνέχεια, μια αυταρχική κυβέρνηση αφαιρεί τα θεμέλια της ελευθερίας μας. Και τότε, το όλο πράγμα θα καταλήξει σε μια μεγάλη έκρηξη με έναν εμφύλιο πόλεμο. Αυτό είναι που σχεδίασαν με αυτό το πολυπολιτισμικό πείραμα», ισχυρίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...