347
Το νέο μουσείο σχεδιάστηκε από τον γερμανοϊταλό αρχιτέκτονα Κλάους Σούβερκ | nasjonalmuseet.no

Ετοιμο, έπειτα από οκτώ χρόνια, το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2022, 09:51
Το νέο μουσείο σχεδιάστηκε από τον γερμανοϊταλό αρχιτέκτονα Κλάους Σούβερκ
|nasjonalmuseet.no

Ετοιμο, έπειτα από οκτώ χρόνια, το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2022, 09:51

Δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσεις τους πάντες με το σχέδιο ενός νέου μουσείου. Στην πράξη, όπως δείχνει το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας, ούτε το χρονοδιάγραμμα, ούτε τον προϋπολογισμό μπορείς εύκολα να τηρήσεις.

Επειτα από πολλές καθυστερήσεις, λόγω και της πανδημίας, τα εγκαίνια του Μουσείου θα γίνουν στις 11 Ιουνίου, αν και απομένουν λεπτομέρειες όπως το κόστος του εισιτηρίου.

Το κτίριο, που το έχουν παρομοιάσει με γκρίζο κουτί, βρίσκεται στο δυτικό Οσλο. Το κόστος του έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, γράφει ο Guardian.

Στα 13.000 τετρ. μέτρα των εκθεσιακών χώρων θα υπάρχουν 5.000 έργα. Για όσους δεν έχουν χρόνο να τα δουν όλα, θα υπάρχουν ξεναγήσεις προσαρμοσμένες στον χρόνο και τα ενδιαφέροντά τους.

Ανάμεσα στα εκθέματα θα περιλαμβάνεται η πιο γνωστή εκδοχή της «Κραυγής», του εμβληματικού πίνακα του Εντουαρντ Μουνκ, η οποία για χρόνια δεν εκτίθετο δημόσια. Το Μουσείο θα περιλαμβάνει από μεσαιωνικές ταπισερί, μέχρι τη μόδα και σύγχρονα έργα τέχνης. Θα περιλαμβάνονται ακόμη ολλανδικοί και φλαμανδικοί πίνακες.

Το δυνατό σημείο του Μουσείου θα είναι η Αίθουσα Φωτός, ένας χώρος με εμβαδό 2.400 τετρ. μέτρα που θα είναι ορατός τα βράδια από μεγάλη απόσταση, χάρη στα 9.000 φώτα LED που θα έχει.

Η ιδέα για τη στέγαση των έργων σε ένα νέο χώρο άρχισε να παίρνει μορφή στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά μόλις το 2013 το νορβηγικό Κοινοβούλιο ψήφισε να συνδυαστούν οι συλλογές τεσσάρων μουσείων (μεταξύ τους και της Εθνικής Πινακοθήκης) σε ένα.

Οι διαφωνίες πολλές όλο αυτό το διάστημα. Από την ίδια την ιδέα της συστέγασης, ως το κτίριο που σχεδίασε ο γερμανοϊταλός αρχιτέκτονας Κλάους Σούβερκ, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σχεδιασμένο ώστε τα υλικά του να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αιώνες. Ακόμη και το λογότυπο –ένα κεφαλαίο Ν με ένα a και ένα m που είναι κομμένα στη μέση- έγινε αντικείμενο σχολίων.

Η διευθύντρια Κάριν Χίντσμπο δηλώνει τώρα έτοιμη να παραδώσει το έργο στο κοινό. Και όπως τονίζει, όσοι θέλουν θα μπορούν να περνούν ώρες μέσα στις εγκαταστάσεις του μουσείου – εξάλλου, λέει ακόμη, στην εποχή μας πρέπει κανένας να μπορεί να χάνεται μέσα στα εκθέματα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...