635
Το κτίριο της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο | Wikipedia/ By Tohaomg - Own work, CC BY-SA 4.0

Ετοιμες να εκκενώσουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο οι χώρες της Δύσης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 20:03
Το κτίριο της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο
|Wikipedia/ By Tohaomg - Own work, CC BY-SA 4.0

Ετοιμες να εκκενώσουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο οι χώρες της Δύσης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 20:03

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία για την περίπτωση που η ένταση με τη Ρωσία κλιμακωθεί περαιτέρω, ανέφερε η εφημερίδα Bild.

Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και από άλλες δυτικές κυβερνήσεις, ενώ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι οικογένειες των εργαζομένων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έχουν ήδη λάβει οδηγίες να ξεκινήσουν την αποχώρησή τους από τη Δευτέρα.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί πάντως να απορρίπτει το ουκρανικό αίτημα για παράδοση όπλων.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί άμεση επανεξέταση και αλλαγή πορείας από τον κυβερνητικό συνασπισμό στο θέμα της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρι Μέλνικ, για να λάβει απάντηση από την υπουργό Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία, σε συνέντευξή της στην Welt am Sonntag δηλώνει ότι «οι παραδόσεις όπλων δεν θα βοηθούσαν αυτή τη στιγμή – αυτή είναι η συναίνεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε πάντως ότι τον επόμενο μήνα θα παραδοθεί «πλήρες νοσοκομείο πεδίου, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης εκπαίδευσης, με πλήρη χρηματοδότηση της Γερμανίας για 5,3 εκατομμύρια ευρώ».

Γενικά η Γερμανία ακολουθεί μια επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στο ουκρανικό ζήτημα —και στο πώς θα χειριστεί η Ευρώπη τη Ρωσία, με την οποία οι μπίζνες του Βερολίνου εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα, από το κρίσιμο φυσικό αέριο ως τις εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς βρέθηκε στην αμήχανη θέση να διαψεύδει πληροφορίες ότι απέφυγε να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την ουκρανική κρίση. Αντίστοιχη διάψευση υπήρξε και από τον Λευκό Οίκο, όμως το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο Der Spiegel, αρκούσε για να αναδείξει το γεγονός ότι τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο βέβαια και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικό είναι και ένα άλλο επεισόδιο το οποίο έγινε με πρωταγωνιστή τον αρχηγό του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, τον αντιναύαρχο Κάι-Αχιμ Σένμπαχ, ο οποίος σε ένα βίντεο εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό» και ότι το Κίεβο δεν θα επανακτήσει ποτέ τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία ως γνωστόν προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Αργότερα ο Σένμπαχ ζήτησε συγγνώμη για τις «ωμές» δηλώσεις του, που κυκλοφόρησαν ευρέως στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και τις χαρακτήρισε «λάθος». Με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι τα σχόλια τα οποία έκανε σε μια συζήτηση σε ένα ινστιτούτο προβληματισμού στην Ινδία εξέφραζαν προσωπικές απόψεις και όxι την επίσημη θέση του υπουργείου Αμυνας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο είπε ότι τα σχόλια του Σένμπαχ δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Γερμανίας, ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στη διατύπωσή τους. «Ο αντιναύαρχος Σένμπαχ θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του» στην υπουργό Αμυνας, προσέθεσε.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube ο Σένμπαχ, μιλώντας αγγλικά, λέει ότι ο Πούτιν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τη Δύση. «Αυτό που θέλει πραγματικά είναι ο σεβασμός. Και, Θεέ μου, το να σεβαστείς κάποιον δεν κοστίζει πολύ, δεν κοστίζει τίποτα. Είναι εύκολο να του δώσουν τον σεβασμό που ζητά – και πιθανόν να του αξίζει», είπε, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία παλιά και σημαντική χώρα.

Ο Σένμπαχ παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι «η χερσόνησος της Κριμαίας χάθηκε, δεν θα επιστραφεί ποτέ, αυτό είναι γεγονός». Η κοινή άποψη των δυτικών χωρών είναι ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρέπει να ανατραπεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη Γερμανία να απορρίψει δημοσίως τα σχόλια του Σένμπαχ, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προσπάθεια της Δύσης για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Η Ουκρανία ευγνωμονεί τη Γερμανία για τη στήριξη που έχει ήδη παράσχει από το 2014, καθώς και για τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Αλλά οι σημερινές δηλώσεις της Γερμανίας είναι απογοητευτικές και έρχονται σε αντίθεση με αυτήν την υποστήριξη και την προσπάθεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...