247
Κατ' αρχάς αφήνουμε τους γόνους να γίνουν γονείς | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εσύ τι ψάρια πιάνεις; Παίξε το κουίζ της WWF και κέρδισε

Νίκος Ορφανός 10 Μαΐου 2017, 14:25
Κατ' αρχάς αφήνουμε τους γόνους να γίνουν γονείς
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εσύ τι ψάρια πιάνεις; Παίξε το κουίζ της WWF και κέρδισε

Νίκος Ορφανός 10 Μαΐου 2017, 14:25

Έρχεται καλοκαιράκι κι ετοιμάζεστε για εξορμήσεις με ουζάκι και ψαράκι πλάι στο ακρογιάλι. Ή αν όχι ακριβώς αυτό, σίγουρα ένα ψαράκι θα το βάλετε στο μενού σας για να μυρίσει λίγο θάλασσα. Ναι; Αλλά τι ξέρετε για τα ψάρια; Η θάλασσα είναι η ζωή μας και οφείλουμε να την προστατεύουμε, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων της. Θέλω, λοιπόν, την προσοχή σας. Τι κάνουμε;:

  •  Αφήνουμε τους γόνους να γίνουν γονείς. Δεν προτιμάμε τα νεαρά ψαράκια, ούτε στις ψαραγορές, ούτε στα εστιατόρια. Αν υπάρχουν στον κατάλογο του εστιάτορα ή στο τελάρο του ψαρέμπορα, πρέπει να ξέρουμε ότι η εμπορία τους είναι παράνομη και ότι δεν πρέπει να καταλήξουν στο πιάτο μας. Αλιεύοντας ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μια φορά, οι πληθυσμοί τους συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση.
  •   Τα ψάρια έχουν την εποχή τους όπως τα φρούτα. Τρώμε το σωστό ψάρι τη σωστή εποχή και όχι όταν αναπαράγεται, όπως κάνει ο κολιός τον Αύγουστο.
  • Προστατεύουμε τα απειλούμενα είδη και δεν επιλέγουμε πετροσωλήνες (η πώληση των οποίων απαγορεύεται), ή γαλέο.
  • Προσέχουμε τις ετικέτες! Στην Ευρωπαϊκή Eνωση ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να γνωρίζουμε το πλήρες όνομα του προϊόντος που αγοράζουμε, τη μέθοδο και την περιοχή αλιείας, το αν αλιεύθηκε ελεύθερα (και με τι μέθοδο και που) ή, αν προήλθε από υδατοκαλλιέργεια, τη μέθοδο εκτροφής του, το εάν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο. Εάν αυτές οι πληροφορίες δεν φαίνονται, ρωτάμε. Αν δεν πάρουμε απάντηση, δεν αγοράζουμε!

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και το κουίζ της WWF εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...