337
«Εχουμε εξελιχθεί πολύ σε αυτά τα 30 χρόνια, από τότε που απελευθερωθήκαμε από την σοβιετική κατοχή», δήλωσε η Κάγια Κάλας | REUTERS/Ints Kalnins

Εσθονία: Η πρώτη χώρα της ΒΑ Ευρώπης που λέει «ναι» στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 15:56
«Εχουμε εξελιχθεί πολύ σε αυτά τα 30 χρόνια, από τότε που απελευθερωθήκαμε από την σοβιετική κατοχή», δήλωσε η Κάγια Κάλας
|REUTERS/Ints Kalnins

Εσθονία: Η πρώτη χώρα της ΒΑ Ευρώπης που λέει «ναι» στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 15:56

Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η χώρα έγινε έτσι η πρώτη που προχωρά σε αυτό το ζήτημα στην ΒΑ Ευρώπη.

Οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμοι σε μεγάλο μέρος της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.

«Το μήνυμά μου είναι ότι πρόκειται για δύσκολη μάχη, αλλά ο γάμος και η αγάπη είναι κάτι που πρέπει να προωθεί κάποιος», δήλωσε μετά την ψηφοφορία η πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας.

«Εχουμε εξελιχθεί πολύ σε αυτά τα 30 χρόνια, από τότε που απελευθερωθήκαμε από την σοβιετική κατοχή. Είμαστε ίσοι μεταξύ χωρών με τις ίδιες αξίες», πρόσθεσε.

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε με 55 ψήφους επί συνόλου 101 εδρών στο Κοινοβούλιο, από την συμμαχία των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, της οποίας ηγείται η Κάλας μετά την ισχυρή νίκη της στις εκλογές του 2023.

Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024.

Στη χώρα της Βαλτικής του 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, το 53% του πληθυσμού τάχθηκε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών σε μια δημοσκόπηση του 2023 που διενήργησε το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πριν από μια δεκαετία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%.

Ωστόσο, το 38% των Εσθονών εξακολουθούν να θεωρούν «απαράδεκτη» την ομοφυλοφιλία. Στους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου αντιτίθεται η πλειοψηφία της εθνοτικής ρωσικής μειονότητας, η οποία συνιστά το ένα τέταρτο των πολιτών της χώρας, με το 60% των μελών της να τάσσεται κατά.

Οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφυλοι στην Εσθονία τείνουν να παραμένουν «διακριτικοί» ως προς την σεξουαλική ταυτότητά τους και οι μισοί έχουν δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν παρενόχληση, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση, επειδή η κοινή γνώμη ως προς τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου έχει γίνει θετική και μετά τις εκλογές αυτού του χρόνου είναι μεγαλύτερη αριθμητικά από την συντηρητική αντιπολίτευση», λέει ο Τόμας Τζερμαλαβίσιους, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου για την Αμυνα και την Ασφάλεια.

Στην Λετονία και την Λιθουανία, δύο άλλες χώρες της Βαλτικής, οι οποίες στο παρελθόν προσαρτήθηκαν από την Σοβιετική Ενωση, τα σχέδια νόμου για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών έχουν «κολλήσει» στα κοινοβούλιά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...