652
Ο Φρέντι Μέρκιουρι σε συναυλία των Queen στο Λίβερπουλ, το 1982 | Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

Εσπασαν τα μουσικά κοντέρ οι Queen: Πούλησαν τη μουσική τους στη Sony έναντι $1,3 δισ.

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 15:03
Ο Φρέντι Μέρκιουρι σε συναυλία των Queen στο Λίβερπουλ, το 1982
|Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

Εσπασαν τα μουσικά κοντέρ οι Queen: Πούλησαν τη μουσική τους στη Sony έναντι $1,3 δισ.

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 15:03

Ο Μπομπ Ντίλαν άνοιξε, το 2022, τον δρόμο ώστε να πουλήσουν και άλλοι σταρ τα δικαιώματα των παλιότερων τραγουδιών τους στις δισκογραφικές.

Ο τραγουδοποιός που επηρέασε όσο λίγοι την ποπ μουσική από τη δεκαετία του 60 και μετά, πούλησε τα συγγενικά δικαιώματα των τραγουδιών του στη Sony και τα πνευματικά δικαιώματα στη Universal έναντι, συνολικά, 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Sony συνέχισε αγοράζοντας τη μουσική και άλλων σταρ, όπως του Μπρους Σπρίνγκστιν, έναντι 500 εκατ. δολαρίων και του Μάικλ Τζάκσον έναντι 600 εκατ. δολαρίων, που πήγαν στους κληρονόμους του.

Τώρα όμως, ξεπέρασε κατά πολύ τα προηγούμενα ποσά, δίνοντας 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια (ένα δισ. λίρες) στους τρεις εναπομείναντες Queen και τους κληρονόμους του Φρέντι Μέρκιουρι.

Όλα αυτά βέβαια, ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως ούτε από την Sony ούτε από τους καλλιτέχνες.

Οπως έγραψε το Variety, οι Queen κατάφεραν να σπάσουν όλα τα ρεκόρ της δισκογραφικής βιομηχανίας πουλώντας μέρος μόνο του μουσικού τους καταλόγου (των τραγουδιών τους δηλαδή) στην Sony.

Η συμφωνία με τους Queen, που ήταν δύο χρόνια στα σκαριά, φαίνεται πως είναι η πιο πολύπλοκη από όλες, γράφουν οι Times.

Οι υπεύθυνοι της Sony χρειάστηκε να ξετυλίξουν το κουβάρι των περίπλοκων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων του συγκροτήματος για να λάβουν υπόψη παράγοντες όπως, για παράδειγμα, ότι κάθε ένα από τα τέσσερα μέλη έχει γράψει ένα νούμερο ένα single για το συγκρότημα.

Κάποια από τα πνευματικά δικαιώματα στη Βόρεια Αμερική για τα τραγούδια του συγκροτήματος παραμένουν στη Disney και άλλα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στη Universal, αλλά λέγεται ότι θα συμπεριληφθούν και τα δικαιώματα από την επιτυχημένη ταινία «Bohemian Rhapsody» του 2018.

Το Variety ανέφερε ότι η Sony θα πληρώσει περίπου 1,3 δις. δολάρια, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από τις συναυλίες των ιδρυτικών μελών του συγκροτήματος Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ, οι οποίοι εξακολουθούν να περιοδεύουν ως Queen, έχοντας για τραγουδιστή τον Ανταμ Λάμπερτ.

Το τρίτο ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, ο Τζον Ντίκον, έφυγε από τους Queen μετά τον θάνατο του Μέρκιουρι το 1991 και αποσύρθηκε από τη μουσική βιομηχανία το 1997.

Πάντως και πριν τη συμφωνία με την Sony, οι τρεις εναπομείναντες μουσικοί των Queen συγκαταλέγονταν στους πλουσιότερους μουσικούς της Βρετανίας λαμβάνοντας τακτικά εισοδήματα πάνω από 10 εκατ. δολάρια από τα πνευματικά δικαιώματα, τα οποία συγκέντρωνε και διένειμε η εταιρεία τους Queen Productions.

Δικαιούχος όμως είναι και η Μαίρη Οστιν, η στενή φίλη του Φρέντι Μέρκιουρι, που στάθηκε στο πλευρό του στις δύσκολες στιγμές της ασθένειάς του.

Γιατί οι δισκογραφικές χρυσοπληρώνουν τα δικαιώματα;

Η συμφωνία των Queen φανερώνει τον πλούτο που εκτιμούν οι επενδυτές ότι κρύβεται στις επιτυχίες του παρελθόντος. Το περιοδικό Billboard υπολόγισε, για παράδειγμα, ότι τα πνευματικά δικαιώματα του Μάικλ Τζάκσον απέφεραν στους κληρονόμους του σχεδόν 75 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο μεγάλος παλιός κατάλογος των Queen, που περιλαμβάνει επιτυχίες από το «Radio Ga Ga» μέχρι το «Don’t Stop Me Now», έγινε ευρύτερα γνωστός στις νεότερες γενιές χάρη στην ταινία «Bohemian Rhapsody» για την ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι, του 2018, με τον Ράμι Μάλεκ στον ρόλο του τραγουδιστή.

Εκείνη τη χρονιά, τα κέρδη της Queen Productions υπολογίζονται στα 93 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους Times.

Στην αύξηση των εσόδων από τα δικαιώματα συμβάλουν οι πολλές μουσικές πλατφόρμες streaming που είναι πλέον διαθέσιμες, όπως το Spotify, αλλά και το TikTok, το YouTube κλπ.

Τα τραγούδια μπορούν επίσης να κατακτήσουν εκ νέου τις κορυφές των τσαρτ παγκοσμίως με τη χρήση τους σε επιτυχημένες ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές, όπως το «Running Up That Hill» της Κέιτ Μπους του 1985, που έγινε τεράστια επιτυχία πέρυσι, χάρη στην σειρά του Netflix, «Stranger Things».

Οι δύσκολες σχέσεις μεταξύ των μελών των συγκροτημάτων έχουν ωστόσο στο παρελθόν καταστήσει δύσκολη την σύναψη πολύπλοκων συμφωνιών.

Μια συμφωνία ύψους 505 εκατομμυρίων δολαρίων για τους καταλόγους των Pink Floyd φέρεται να έχει κολλήσει εν μέρει λόγω των προβλημάτων ανάμεσα στους Ρότζερ Γουότερς και Ντέιβιντ Γκίλμορ.

Σόλο καλλιτέχνες όπως ο Ροντ Στιούαρντ, Νιλ Γιανγκ, Στίβι Νικς και Κέιτι Πέρι, έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν επταψήφια ποσά για τα δικαιώματα σε τμήματα των καταλόγων τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...