471
Το βυθισμένο «Rubymar», όπως φαίνεται από drone | U.S. Central Command/Handout via REUTERS

Ερυθρά Θάλασσα: Βυθίστηκε βρετανικό πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι – απειλή για ρύπανση

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2024, 10:42
Το βυθισμένο «Rubymar», όπως φαίνεται από drone
| U.S. Central Command/Handout via REUTERS

Ερυθρά Θάλασσα: Βυθίστηκε βρετανικό πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι – απειλή για ρύπανση

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2024, 10:42

Το βρετανικό πλοίο «Rubymar», που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα αφού δέχθηκε επίθεση από τους  Χούθι, αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα, προειδοποίησε η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (CEMTCOM).

Με σημαία Μπελίζ, νηολογημένο στη Βρετανία και τη διαχειρίστρια εταιρεία του να έχει έδρα στον Λίβανο, το φορτηγό πλοίο «Rubymar» βυθίστηκε το Σάββατο μαζί με το φορτίο λιπασμάτων που μετέφερε, αφού επλήγη δύο πυραύλους των Χούθι στις 19 Φεβρουαρίου. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ του πληρώματος.

«Οι περίπου 21.000 τόνοι λιπασμάτων με βάση την αμμωνία τα οποία μετέφερε το πλοίο, αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον στην Ερυθρά Θάλασσα», επεσήμανε η CENTCOM σε ανακοίνωσή της.

«Μετά τη βύθιση το πλοίο εγείρει επίσης κινδύνους υποθαλάσσιας σύγκρουσης για τα άλλα πλοία που διέρχονται» από αυτή την πολυσύχναστη θαλάσσια οδό, πρόσθεσε.

Το πλοίο εγκαταλείφθηκε αφού επλήγη από πυραύλους την ώρα που βρισκόταν, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UNMTO, 35 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Μόκα της Υεμένης.

«Πρόκειται για μια νέα τραγωδία για τη χώρα μας και τον λαό μας. Κάθε ημέρα πληρώνουμε το τίμημα για τις περιπέτειες των ανταρτών Χούθι», σχολίασε ο Aχμεντ Ανουάντ μπιν Μπουμπάρακ, υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης.

«Η βύθιση του Rubymar είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει η Υεμένη και η υπόλοιπη περιοχή», πρόσθεσε.

Το μισοβυθισμένο πλοίο μετά το χτύπημα που δέχθηκε από τους Χούθι – EPA/Yemeni Al-Joumhouriya TV HANDOUT

Από την πλευρά του ο Άλι αλ Σαουαλμίχ, διευθυντής Θαλάσσιων Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να καταρτιστεί εκτάκτως σχέδιο από τις χώρες της Ερυθράς Θάλασσας για να καθοριστεί η ατζέντα παρακολούθησης των μολυσμένων περιοχών στην Ερυθρά Θάλασσα και να υιοθετηθεί στρατηγική καθαρισμού».

Χούθι: Θα το πάρετε πίσω αν επιτρέψετε βοήθεια στη Γάζα

Ένας υψηλόβαθμος ηγέτης των Χούθι δήλωσε την Κυριακή ότι θεωρεί τον Ρίσι Σούνακ και την κυβέρνησή του υπεύθυνους για τη βύθιση του φορτηγού πλοίου.

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Χούθι στην Υεμένη, ανέφερε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X: «Ο Σούνακ έχει μια πιθανότητα να ανακτήσει το Rubymar επιτρέποντας να μπουν στη Γάζα φορτηγά με βοήθεια».

Ιταλικό πολεμικό έπληξε τους Χούθι

Στο μεταξύ, το αντιτορπιλικό Caio Duilio (D554) του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε το Σάββατο το απόγευμα drone των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Άμυνας, υπογραμμίζεται ότι η κατάρριψη του έγινε σε «νόμιμη άμυνα» και ότι το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα των Χούθι ίπτατο σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από το ιταλικό πλοίο και κινείτο προς την κατεύθυνσή του.

Ο υπουργός άμυνας Γκουίντο Κροζέτο υπογράμμισε ότι «οι επιθέσεις των Χούθι αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και επίθεση κατά της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, από την οποία εξαρτάται η ιταλική οικονομία».

Οι επιθέσεις αυτές είναι μέρος «υβριδικού πολέμου ο οποίος χρησιμοποιεί κάθε δυνατότητα, όχι μόνον στρατιωτική, για να ζημιώσει κάποιες χώρες και να ευνοήσει άλλες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...