435
Ελικόπτερο των Χούθι από παλαιότερη επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα στις 20 Νοεμβρίου. | Houthi Military Media/Handout via REUTERS//File Photo

Ερυθρά Θάλασσα: Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό βύθισε σκάφη των Χούθι και απέκρουσε δύο πυραύλους

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2023, 09:52
Ελικόπτερο των Χούθι από παλαιότερη επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα στις 20 Νοεμβρίου.
|Houthi Military Media/Handout via REUTERS//File Photo

Ερυθρά Θάλασσα: Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό βύθισε σκάφη των Χούθι και απέκρουσε δύο πυραύλους

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2023, 09:52

Το καταδρομικό USS Gravely του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ  κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη κατά εμπορικού πλοίου που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς ανταποκρίθηκε σε έκκληση για βοήθεια, όπως δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom).

Η Centcom ενημέρωσε ότι τα αμερικανικά καταδρομικά Gravely και Laboon ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του Maersk Hangzhou, ενός δανέζικης ιδιοκτησίας πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Σιγκαπούρης, το οποίο ανέφερε ότι χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον Guardian.

Το Gravely κατέρριψε τους πυραύλους, δήλωσε η Centcom, περιγράφοντάς την ως την «23η παράνομη επίθεση που εξαπολύουν από τις 19 Νοεμβρίου οι Χούθι στη διεθνή ναυτιλία».

Σύμφωνα με ενημέρωση της CENTCOM μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), γύρω στις 20:30 (ώρα Υεμένης, 19:30 ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου, το εμπορευματικό πλοίο Maersk Hangzhou ανέφερε ότι χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ έπλεε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Το δανέζικης ιδιοκτησίας πλοίο, με σημαία Σιγκαπούρης, ζήτησε βοήθεια και τα αμερικανικά καταδρομικά USS Gravely και USS Laboon ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Σκοτώθηκαν 10 αντάρτες Χούθι

Η Centcom ανακοίνωσε αργότερα ότι ελικόπτερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βύθισαν τρία από τα τέσσερα μικρά σκάφη που χρησιμοποίησαν μαχητές Χούθι για να επιτεθούν στο φορτηγό πλοίο και να επιχειρήσουν πειρατεία.

Σύμφωνα με πηγές από το λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης το οποίο ελέγχεται από τους Χούθι, σκοτώθηκαν 10 αντάρτες από τα αμερικανικά πυρά που βύθισαν τα σκάφη τους.

«Δέκα Χούθι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν από το αμερικανικό πλήγμα σε πλοία των Χούθι που επιχειρούσαν να σταματήσουν ένα πλοίο στη θάλασσα στα ανοιχτά του Χοντέιντα», δήλωσε μία από τις δύο πηγές.

Οι τραυματίες διασώθηκαν μετά την επίθεση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και άλλα τέσσερα άτομα επέζησαν επίσης, σύμφωνα με τις λιμενικές πηγές, οι οποίες μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομασθούν.

Ασφαλές το πλήρωμα

Η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) δήλωσε ότι έλαβε αναφορά για ένα περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα περίπου 55 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης. Ο πλοίαρχος ενός πλοίου αγνώστων στοιχείων ανέφερε «ένα δυνατό χτύπημα συνοδευόμενο από μια λάμψη στην πλώρη του λιμανιού του σκάφους» και αρκετές εκρήξεις στην περιοχή. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές και όλο το πλήρωμα αναφέρθηκε ότι είναι ασφαλές.

Το εμπορευματικό πλοίο Maersk Hangzhou κρίθηκε αξιόπλοο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από την επίθεση.

Η Maersk ανακοίνωσε πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την επίθεση με πυραύλους στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και στη συνέχεια την επίθεση από τέσσσερα σκάφη ανταρτών Χούθι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να ανέβουν στο πλοίο.

Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας ως απάντηση στις επιθέσεις, αντ ‘αυτού κάνουν το μακρύτερο ταξίδι γύρω από την Αφρική.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...