Υποτίθεται ότι ίσχυε –και ισχύει– απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων (ή υποτίθεται ότι επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 100 ατόμων, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς). Ομως την Πέμπτη χιλιάδες ήταν αυτοί που κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους αψηφώντας τις διαταγές της ΕΛ.ΑΣ. και της κυβέρνησης.
Επόμενο επεισόδιο σε αυτό το (υγειονομικό και πολιτικό) σίριαλ; Οι δικογραφίες για παράνομη διαδήλωση.
Οπως έγινε γνωστό, από την Αστυνομία σχηματίζεται δικογραφία για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έγινε την Πέμπτη στην Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν παραβιαστεί πολλές διατάξεις νόμων και αποφάσεων που αφορούν τις συναθροίσεις και τη δημόσια υγεία.
Η δικογραφία διενεργείται από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών που έχει την ευθύνη, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα. Αφορά την παραβίαση της πρόσφατης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, τον νόμο για τις συναθροίσεις, καθώς δεν είχε οριστεί διοργανωτής όπως προβλέπεται και πραγματοποιήθηκε πορεία, αλλά και για παράβαση του άρθρου 285 του ποινικού κώδικα περί δημόσιας υγείας για τον συνωστισμό.
Μετά την ολοκλήρωσή της, η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα την αξιολογήσει και θα κρίνει αν θα ασκηθούν διώξεις και σε βάρος ποιων.
Δικογραφία και κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ
Πάντως, δεν είναι η πρώτη δικογραφία που σχηματίζεται με αυτό το θέμα.
Οπως αποκάλυψαν στο φύλλο τους της Παρασκευής «Τα Νέα», η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε τη δικογραφία σε βάρος γνωστού συνδικαλιστή, προέδρου ομοσπονδίας εργαζομένων, γιατί παραβίασε –όπως κατηγορείται– τους νέους κανόνες για τη χωροθέτηση των δημόσιων συναθροίσεων.
Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου αναφέρεται:
«Η κατηγορία που του αποδίδεται – σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που αποκαλύπτουν “ΤΑ ΝΕΑ” – είναι ότι δεν υπάκουσε στις υποδείξεις του ειδικού διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ., ώστε η κινητοποίηση των εργαζομένων στην οποία ηγείτο να γίνει στα όρια που είχαν ορίσει οι αστυνομικές αρχές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μικρής έκτασης επεισόδια με τους ενστόλους. Πρόκειται, ουσιαστικά, για δίωξη-«πρόκριμα» και άλλων παρόμοιων δικαστικών ενεργειών που θα ακολουθήσουν σε βάρος προέδρων εργαζομένων ή υπευθύνων κινητοποιήσεων όταν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες δεν ακολουθούν τις εντολές της ΕΛ.ΑΣ. Η δικαστική ενέργεια, η οποία καταδεικνύει τη σκληρή στάση που προτίθεται να ακολουθήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έναντι όσων παραβιάζουν τις νέες εντολές των αστυνομικών, αναμένεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα σε ελάχιστες περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτιζε δικογραφίες σε βάρος συνδικαλιστών ή και πολιτικών για επεισόδια σε διαδηλώσεις, με τις περιπτώσεις που αυτό συνέβη να αφορούν κυρίως τυχόν συμμετοχή των ιδίων σε προστριβές με τις αστυνομικές δυνάμεις ή άλλου είδους παρεμβάσεις τους.
Η δικογραφία συντάχθηκε στις 15 Ιανουαρίου από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. και αφορά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, που ηγείτο –στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου– συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, για την άμεση νομιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων, λόγω και των αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News