Το πακέτο των νέων μέτρων που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα οποία φιλοδοξούν να δώσουν ένα τέλος σε χρόνιες παθογένειες της ποινικής Δικαιοσύνης παρουσιάζει η «Καθημερινή» της Κυριακής σε αναλυτικό ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου. Οπως τονίζει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, οι αλλαγές στοχεύουν στην αλλαγή κλίματος στην απονομή της ελληνικής Δικαιοσύνης, με στόχο οι πολίτες να βρίσκουν το δίκιο τους γρήγορα και αποτελεσματικά.
Οι νέες ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο, καλύπτουν όλο το φάσμα της ποινικής διαδικασίας, από την άσκηση δίωξης έως την έκτιση των ποινών, και συνοπτικά είναι οι εξής:
- Μηνύσεις αβάσιμες, καταφανώς ψευδείς ή που υποβάλλονται από δόλο ή βαριά αμέλεια θα αρχειοθετούνται από τον εισαγγελέα και δεν θα απασχολούν περαιτέρω το δικαστικό σύστημα.
- Ειδικότερα για τους δικομανείς προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα αλλά και βαριές ποινικές διώξεις. Ετσι, όποιος υποβάλλει διαρκώς μηνύσεις αβάσιμες ή ψευδείς θα διώκεται για ψευδή καταμήνυση και από κατήγορος θα μετατρέπεται σε κατηγορούμενο.
- Σε ποινικές υποθέσεις θα δίνεται μία και μoναδική αναβολή. Καταργείται επίσης το απεριόριστο των αναβολών για λόγους υγείας των δικηγόρων. Στο εξής, θα δίνεται αναβολή μόνο με χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο ή δομή υγείας, και μόνο μία φορά.
- Για τα σοβαρά εγκλήματα (κακουργήματα για ναρκωτικά, φοροδιαφυγή, ληστείες κ.λπ.) καταργείται η έκδοση βουλεύματος από δικαστικά συμβούλια για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από την ανάκριση έως τη δίκη.
- Αλλάζει και το σύστημα έκτισης των ποινών. Ο καταδικασμένος σε ποινή πάνω από έναν χρόνο θα μένει στη φυλακή για ένα διάστημα και για το υπόλοιπο θα πληρώνει ή θα παρέχει κοινωφελή εργασία – θεσμός που ισχύει στα χαρτιά αλλά δεν εφαρμοζόταν. Ηδη, 1.500 φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για απασχόληση καταδικασθέντων από ποινικά δικαστήρια.
- Οσοι καταδικάζονται για σοβαρά κακουργήματα θα παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα στη φυλακή, καθώς αυξάνεται κατά περίπου δύο έτη ο χρόνος που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή απόλυση. Για τους ισοβίτες η δυνατότητα αίτησης προσωρινής απόλυσης ορίζεται στα 20 χρόνια πραγματικής έκτισης της ποινής, και για όσους εκτίουν δις ή τρις ισόβια στα 25.
- Ενισχύεται ο θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης, που σημαίνει ότι ο εισαγγελέας μπορεί να διαπραγματευθεί με τον κατηγορούμενο την ποινική του μεταχείριση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News