588
Αρχή από το βράδυ του Σαββάτου με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες | INTIMEnews

Ερχεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα – προσοχή στα ταξίδια

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 11:28
Αρχή από το βράδυ του Σαββάτου με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες
|INTIMEnews

Ερχεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα – προσοχή στα ταξίδια

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 11:28

Ο γλυκός καιρός -χάρη στους ήπιους νοτιάδες- των πρώτων ημερών του νέου έτους φαίνεται ότι συνεχίζεται τουλάχιστον για το επόμενο τριήμερο μέχρι τα Θεοφάνεια, με νέα άνοδο της θερμοκρασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Από τις αρχές ωστόσο της επόμενης εβδομάδας, το σκηνικό αλλάζει, οι νοτιάδες ενισχύονται σημαντικά και από την Τρίτη 9 Ιανουαρίου και μετά «γυρίζουν» σε παγερούς βοριάδες, φέρνοντας έτσι κάθετη πτώση της θερμοκρασίας.

Με βάση τα μέχρι στιμής προγνωστικά στοιχεία, ο χειμώνας θα «δείξει τα δόντια του» από τα μέσα του μήνα και μετά, με χιόνια στα βορεια της χώρας, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

«Αυτή τη στιγμή τα μετεωρολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η πρώτη ψυχρή εισβολή για το 2024 θα έρθει από τις 14-15 Ιανουαρίου. Η τροχιά αυτού του βαρομετρικού χαμηλού θα μελετηθεί, καθώς είναι ακόμα νωρίς. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν τα μοντέλα, περιμένουμε χιονοπτώσεις στα ορεινά, στη Βόρεια Ελλάδα, ίσως και σε χαμηλότερα υψόμετρα», δήλωσε ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Νίκος Καντερές.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, το πρώτο καιρικό σύστημα της χρονιάς θα έρθει από το βράδυ του Σαββάτου και τα δυτικά, με πολύ ισχυρούς νοτιάδες, βροχές και καταιγίδες που θα επεκταθούν την Κυριακή και θα συνοδεύονται από σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, και λίγα χιόνια στα ορεινά.

Προσοχή σε όσους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν από την Κυριακή και μετά, εφιστά ο παρουσιαστής των δελτίων καιρού στη δημόσια τηλεόραση Σάκης Αρναούτογλου:

«Οσοι σχεδιάζετε ταξίδι από την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιανουαρίου και μέχρι περίπου τις 10-11 Ιανουαρίου έχετε υπόψη σας σάς παρακαλώ να παρακολουθείτε τις προβλεπόμενες καιρικές εξελίξεις μέσα από τα δελτία καιρού τα επόμενα 24ωρα, καθώς προσπαθώντας να βρει τα πατήματά του ο φετινός χειμώνας, ενισχύεται και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το σενάριο -πανελλαδικής επιδείνωσης του καιρού αρχικά με πολύ ισχυρούς νοτιάδες και βροχές και στη συνέχεια και κυρίως από την Τρίτη 9/1 με πολύ ισχυρούς παγερούς βοριάδες αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας», αναφέρει στη σχετική ανάρτησή του και προσθέτει για το ενδεχόμενο της πρώτης ψυχρής εισβολής του 2024:

«Οι προγνώσεις αναφορικά με την ένταση και την έκταση των χιονοπτώσεων της νέας εβδομάδας στα κεντρικά και βόρεια κυρίως από την Τρίτη και μετά είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του χαμηλού».

Ακολουθεί αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι και την Κυριακή:

ΠΕΜΠΤΗ 4-1-2024
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά, την Κρήτη και την ανατολική νησιωτική χώρα.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 15 με 17 βαθμούς και στα ανατολικά και νότια τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5-1-2024
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα δυτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6-1-2024 (ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ)
Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικου Αιγαίου. Από τις πρώτες βραδινές ώρες οι βροχές θα ενταθούν και στα δυτικά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7-1-2024
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική και ανατολική νησιωτική χώρα ενώ χιόνια αναμένονται στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...