Κλείδωσε η λήψη μέτρων για την ενίσχυση των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Αιχμή του δόρατος θα είναι η μείωση κατά περίπου 50% της εισφοράς αλληλεγγύης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πάρει το πράσινο φως από τους ευρωπαίους εταίρους και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη θα ξεδιπλώσει τον «οδικό χάρτη» των μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το 2021, δηλαδή μέτρα που θα αφορούν τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με όχημα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση της εισφοράς κατά 50% το 2021.
Το μέτρο θα κοστίσει 600 εκατ. ευρώ και αφορά 2,3 εκατ. φορολογούμενους.
Η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί είτε το 2022, είτε το 2023, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και των δημοσιονομικών αντοχών.
Σε κάθε περίπτωση, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους.
Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η μείωση θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022.
Σε περίπτωση που η εισφορά αλληλεγγύης μειωθεί κατά 50% το 2021, τότε ο μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 338 ευρώ.
Στα ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οφέλη διευρύνονται εφόσον η μείωση της εισφοράς είναι οριζόντια και δεν επιλέξει η κυβέρνηση εναλλακτικά να σβήσει οριστικά την εισφορά για φορολογουμένους με εισόδημα έως 20.000 – 25.000 ευρώ μειώνοντας τους συντελεστές της εισφοράς για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για τις λεπτομέρειες των ελαφρύνσεων θα «κλειδώσουν» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο αναμένεται να συμφωνηθεί το «πάγωμα» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2021.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News