606
O χάρτης με τις θερμοκρασίες την Παρασκευή - το μωβ δεν είναι καλό, αλλά το Σαββατοκύριακο θα είναι ακόμα χειρότερα! | Twitter/KolydasΤ

Ερχεται εφιαλτικός δεκαήμερος καύσωνας από την Αφρική!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2021, 11:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2021, 12:01
O χάρτης με τις θερμοκρασίες την Παρασκευή - το μωβ δεν είναι καλό, αλλά το Σαββατοκύριακο θα είναι ακόμα χειρότερα!
|Twitter/KolydasΤ

Ερχεται εφιαλτικός δεκαήμερος καύσωνας από την Αφρική!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2021, 11:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2021, 12:01

Ενα εφιαλτικό και ασυνήθιστο για την Ελλάδα δεκαήμερο, με θερμοκρασίες Σαχάρας, που ίσως φτάσουν κατά τόπους και τους 45 βαθμούς υπό σκιάν, περιμένει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ξεκινώντας την Τρίτη από τα δυτικά, με κορύφωση το τετραήμερο Σάββατο-Τρίτη.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, προειδοποιώντας ότι απο την Παρασκευή 30 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 3 Αυγούστου η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Οπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, ότι οι βόριοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν από την Παρασκευή, με συνέπεια η ζέστη να γίνει αισθητή και στα νησιά.

Το κύμα παρατεταμένου καύσωνα οφείλεται στο ότι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κυριαρχήσουν σε μια τεράστια περιοχή, στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ η χώρα μας θα επηρεάζεται στο σύνολό της καθ’ όλη τη διάρκεια του θερμού κύματος!

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πολλές περιοχές της χώρας, τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα έχουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θα κινηθούν στα επίπεδα των 43-44 βαθμών Κελσίου.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Mega και βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία το επόμενο Σαββατοκύριακo θα φτάσει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν!

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η αρχή θα γίνει από τα δυτικά τη Τρίτη. Το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη οι μέγιστες τιμές του υδράργυρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας θα αγγίξουν τους 40°C-41°C την Τρίτη και τους 41°C-42°C την Τετάρτη.

Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37°C-38°C και τοπικά 39°C.

Στην Αττική, η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C.

Ομως, από την Πέμπτη η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικά την Πέμπτη, θα σημειωθούν οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες:

Αττική: 40°C

Κεντρική Μακεδονία: 41°C-42°C

Δυτικά Ηπειρωτικά: 43°C-44°C

Θεσσαλία: 41°C-42°C

Ανατολική Πελοπόννησος: 41°C-42°C

Ιόνιο: 40°C

Κρήτη: 36°C

Κυκλάδες: 35°C

Δωδεκάνησα: 40°C-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)

Διάρκεια καύσωνα: 10 ημέρες

Ο ισχυρός καύσωνας θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και τουλάχιστον τις 6-7 ίσως και τις 8 Αυγούστου, προειδοποιεί ο κ. Καλλιάνος.

Μάλιστα, οι θερμοκρασίες ενδέχεται να ανέβουν ακόμα περισσότερο από την Παρασκευή, όταν πλησιάσουν ακόμη και τους 43°C-44°C στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα και πολύ τοπικά ίσως και τους 45°C.

Πολύ ζεστές ημέρες και νύχτες στην Αθήνα

Στην Αθήνα, από την Παρασκευή και έπειτα ενδέχεται ο υδράργυρος να ξεπερνά και τους 40°C και να φτάνει και τους 41°C-42°C και τοπικά ακόμη και παραπάνω.

Δύσκολες θα είναι και οι νύχτες στις μεγαλουπόλεις, αφού λόγω του φαινομένου της «αστικής νησίδας» ο υδράργυρος αρκετές βραδιές δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 30°C.

Βίντεο του meteo με την πρόγνωση της θερμοκρασίας στην Αθήνα

Στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζεται πρόγνωση πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1.500 μ. πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 26 Ιουλίου – 2 Αυγούστου. «Λέγοντας πρόγνωση πολλαπλού δείγματος εννοούμε το σύνολο διαφορετικών προγνωστικών σεναρίων», αναφέρει το meteo.gr.

Οπως φαίνεται στο βίντεο, όλα τα σενάρια συμφωνούν με τη βασική εκτίμηση για την εκδήλωση ισχυρού και παρατεταμένου καύσωνα, με θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...