456
Η προηγούμενη «μετωπική» σύγκρουση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις είχε γίνει στις 26 Αυγούστου | Aris Oikonomou / SOOC

Ερχεται νέα «αναμέτρηση» Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τις υποκλοπές 

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2022, 12:17
Η προηγούμενη «μετωπική» σύγκρουση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις είχε γίνει στις 26 Αυγούστου
| Aris Oikonomou / SOOC

Ερχεται νέα «αναμέτρηση» Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τις υποκλοπές 

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2022, 12:17

Στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τα παράνομα λογισμικά, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση εκτιμάται από κοινοβουλευτικούς κύκλους ότι θα μπορούσε να γίνει την επόμενη ή –το αργότερο– τη μεθεπόμενη εβδομάδα. 

Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρωθυπουργός θα συγκρουστεί μετωπικά με τον κ. Τσίπρα για το ζήτημα των υποκλοπών ύστερα από τη συζήτηση που έγινε στο τέλος Αυγούστου. Εχουν μεσολαβήσει από τότε η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη, στην οποία έθεσε εμμέσως πλην σαφώς όρους για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα στον ΑΝΤ1 με την οποία προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής αλλά και μια νέα, επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Πρωθυπουργό για τα 33 ονόματα της λίστας του «Documento». 

Μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είπε ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα θωρακίσει την πολιτεία και θα απαγορεύει αυστηρά τη χρήση οποιουδήποτε παράνομου λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα. Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι θα υπάρξουν σαφή επίπεδα ελέγχου και προστασίας, ειδικά των πολιτικών προσώπων, και εκτίμησε ότι αυτό το σχέδιο νόμου πιθανότατα θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με κάποιες πηγές να λένε ότι θα μπορούσε να κατατεθεί και νωρίτερα, ακόμη και αύριο Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. Προβλέπεται ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα περιλαμβάνει τέσσερα έως πέντε βασικά σημεία, με πρώτο αυτό που ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ότι δεν θα είναι πλέον νόμιμη οποιαδήποτε εμπορία κακόβουλων λογισμικών. 

Παράλληλα, θα αυξάνονται μέσω της ρύθμισης οι ασφαλιστικές δικλίδες και τα φίλτρα για τις νόμιμες επισυνδέσεις που κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών –και ειδικότερα για τα πολιτικά πρόσωπα. Θα προβλέπει επίσης την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας της Βουλής μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αναμένεται ακόμη η αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.  

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Τρίτη, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ημουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά –δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες– και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, όπου θα απαγορεύσουμε την πώληση όλων των παράνομων κακόβουλων λογισμικών. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...