630
Ενα ιδιωτικό τζετ Embraer Legacy 600, όμοιο με αυτό του ρώσου πολέμαρχου, στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Μάιο. Το βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφος θεωρείται από τα ασφαλέστερα στο είδος του | REUTERS/Luba Ostrovskaya/File Photo

Ερωτήσεις – απαντήσεις: Τι συνέβη στο αεροπλάνο του Πριγκόζιν;

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 17:37
Ενα ιδιωτικό τζετ Embraer Legacy 600, όμοιο με αυτό του ρώσου πολέμαρχου, στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Μάιο. Το βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφος θεωρείται από τα ασφαλέστερα στο είδος του
|REUTERS/Luba Ostrovskaya/File Photo

Ερωτήσεις – απαντήσεις: Τι συνέβη στο αεροπλάνο του Πριγκόζιν;

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 17:37

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times και το CNN, παρουσίασαν την Πέμπτη τις πληροφορίες που συνέλλεξαν για το αεροσκάφος του Γεβγκένι Πριγκόζιν και το τι πραγματικά μπορεί να συνέβη με τον πρώην έμπιστο συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν που θεωρείται νεκρός.

Ας δούμε κάποια από τα ερωτήματα και τις απαντήσεις που δίνονται:

Πώς μάθαμε για την πτώση αεροσκάφους; 

Το αεροπλάνο τύπου Embraer Legacy 600, στη λίστα επιβατών του οποίου περιλαμβανόταν ο Πριγκόζιν, αναχώρησε από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας την Τετάρτη, στις 18.00 τοπική ώρα, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Συνετρίβη σε δασώδη περιοχή κοντά στο χωριό Κουζένκινο στην περιοχή Τβερ σε απόσταση μικρότερη των 100 μιλίων (160 χλμ.) βορειοδυτικά της Μόσχας.

Σύμφωνα με τους NYTimes, «το RIA Novosti, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ενημέρωσης, δημοσίευσε αργότερα την ίδια ημέρα ένα ανεπιβεβαίωτο βίντεο που φαινόταν να δείχνει ένα αεροπλάνο που βρισκόταν εκτός ελέγχου και έπεφτε σχεδόν κάθετα από τον ουρανό, ακολουθούμενο από ένα σύννεφο γκρίζου καπνού.

»Το βίντεο που μοιράστηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram φαίνεται να δείχνει το αεροσκάφος Embraer Legacy 600 να καίγεται στο έδαφος. Το χρώμα και μέρος του αριθμού νηολόγησης, RA-02795, που είναι ορατά, ταιριάζουν με ένα αεροσκάφος που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί Πριγκόζιν».

Ηταν μέσα ο Πριγκόζιν;

Ο Πριγκόζιν και αρκετοί κορυφαίοι αξιωματικοί της ομάδας Βάγκνερ περιλαμβάνονται στον κατάλογο επιβατών που ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ενα κανάλι Telegram που συνδέεται με την Ομάδα Βάγκνερ και στο παρελθόν είχε μεταφέρει προπαγανδιστικά της βίντεο, ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν είχε σκοτωθεί. Το CNN, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό αυτόν. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ρωσίας ανακοίνωσαν για το συμβάν ότι «και οι 10 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο έχασαν τη ζωή τους».

Τι συνέβη στο Embraer;

Ο ιστότοπος Flightradar24, που παρακολουθεί πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα αεροσκάφη, ανέφερε την Τετάρτη ότι το αεροσκάφος Embraer Legacy 600 έφτασε σε ύψος πτήσης 28.000 ποδών στις 18.10 ώρα Μόσχας και πέταξε στο ίδιο ύψος για τα επόμενα εννέα λεπτά χωρίς να παρουσιάσει κάποιο σημάδι προβλήματος.

Στη συνέχεια το αεροσκάφος πραγματοποίησε ακανόνιστες αυξομειώσεις ύψους αρκετών εκατοντάδων ποδών σε διάστημα περίπου 12 δευτερολέπτων, προτού χάσει ξαφνικά ύψος περίπου 8.000 ποδών για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Οταν το αεροσκάφος μετέδωσε για τελευταία φορά δεδομένα, περίπου στις 18.20, πετούσε στα 19.725 πόδια.

Ο Κρις Τόμας, ειδικός σε θέματα αεροπορικών μεταφορών για το Flightradar24, δήλωσε στους ΝΥΤimes ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η αιτία της συντριβής. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι το αεροπλάνο ταξίδευε «προφανώς χωρίς κανένα πρόβλημα» προτού πέσει κατακόρυφα.

Η ρωσική αρχή Πολιτικής Αεροπορίας δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τα αίτια της συντριβής και ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ειδική επιτροπή για να διερευνήσει «τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος».

Ποιος είπε ότι καταρρίφθηκε το αεροσκάφος;

Το κανάλι του Telegram «Grey Zone», που σχετίζεται με την Ομάδα Βάγκνερ, ανέφερε ότι το αεροσκάφος Embraer του Πριγκόζιν καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά. Συγκεκριμένα, το κανάλι σημείωσε ότι «το αεροπλάνο καταρρίφθηκε στον ουρανό πάνω από την περιοχή Τβερ από τις δυνάμεις αεράμυνας του ρωσικού υπουργείου Αμυνας». Στη συνέχεια πρόσθεσε τις (ανεπιβεβαίωτες) πληροφορίες ότι «ένα από τα ιδιωτικά αεροσκάφη Embraer Legacy 600 που ανήκε στον Γεβγκένι Πριγκόζιν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 18.20. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το πλήρωμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από αυτό οι ελεγκτές ενημέρωσαν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και τις μονάδες αεράμυνας για το περιστατικό».

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις πριν την πτώση.

Τι ξέρουμε για το δεύτερο Embraer;

Και πάλι το κανάλι του Telegram «Grey Zone» ανέφερε ότι υπήρχε ένα δεύτερο αεροπλάνο που ανήκε επίσης στον επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ. «Το δεύτερο ιδιωτικό αεροσκάφος που ανήκει στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, το Embraer ERJ-135BJ “Legacy 650” με αριθμό RA-02748, μετά την κατάρριψη ενός άλλου αεροσκάφους του Πριγκόζιν με αριθμό RA-02795, ταξιδεύει αυτή τη στιγμή στον ουρανό πάνω από τη Μόσχα» μετέδωσε αρχικά το κανάλι. Λίγο μετά υποστήριξε ότι αυτό το δεύτερο τζετ «προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Οσταφίεβο, κοντά στη Μόσχα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...