576
Ερντογάν και Ζελένσκι την Πέμπτη στο Λβιβ | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Θα μιλήσω στον Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 13:43
Ερντογάν και Ζελένσκι την Πέμπτη στο Λβιβ
| Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Θα μιλήσω στον Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 13:43

Τον ρόλο του «διαιτητή» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τον οποίο έχει αναλάβει, εμπλουτίζει με κάθε ευκαιρία ο Ταγίπ Ερντογάν: την Παρασκευή και μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο τούρκος πρόεδρος  δήλωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αφαιρέσει όλες τις νάρκες από την περιοχή, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Λβιβ. «Θα συζητήσουμε το θέμα με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του ζητήσω ειδικά να κάνει η Ρωσία ό,τι χρειάζεται, ως σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Το θέμα λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια –του μεγαλύτερου της Ευρώπης– προκαλεί γενικευμένη ανησυχία εν μέσω πολέμου.

Η Energoatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, κατήγγειλε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να τις αποσυνδέσουν από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Energoatom σημείωσε ότι πιστεύει πως η Μόσχα, η οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό αυτό σταθμό που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, προετοιμάζεται να διεξαγάγει μια «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια» εκεί.

Η Μόσχα είχε επίσης κατηγορήσει χθες, Πέμπτη, το Κίεβο ότι προετοιμάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προγραμματίζουν να διακόψουν τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας και να τις αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον», ανέφερε η Energoatom στην ανακοίνωσή της.

«Ο ρωσικός στρατός αναζητεί τώρα προμηθευτές καυσίμων για τις ντιζελοκίνητες γεννήτριες, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αφού σταματήσει η λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας επειδή δεν θα τροφοδοτούνται εξωτερικά με ενέργεια τα συστήματα ψύξης του πυρηνικού καυσίμου», προσέθεσε.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον περασμένο Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να στελεχώνεται από ουκρανούς τεχνικούς, αν και μόνον δύο από τους έξι αντιδραστήρες του λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.

Η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα ασκήσει νέες πιέσεις στην τροφοδοσία με ενέργεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της. Η Ουκρανία ετοιμάζεται ήδη για έναν από τους πιο δύσκολες χειμώνες της μετά την ανεξαρτησία της και για πιθανή έλλειψη ενέργειας.

Ερντογάν: Τι (δεν) θα κάνω στη Συρία

Η Τουρκία «δεν έχει βλέψεις» κατά του συριακού εδάφους, δήλωσε κατά τα άλλα ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο με νέα επίθεση κατά της βόρειας Συρίας και των κουρδικών οργανώσεων. «Δεν έχουμε βλέψεις επί του συριακού εδάφους (…) Το καθεστώς (της Δαμασκού) πρέπει να το γνωρίζει», δήλωσε στους δημοσιογράφους εν πτήσει, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει τον διάλογο και τη διπλωματία στη Συρία. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι η διπλωματία μεταξύ κρατών δεν μπορεί ποτέ να αποκλεισθεί πλήρως, υιοθετώντας σχετικά ηπιότερους τόνους σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του για το θέμα. «Υπάρχει ανάγκη να κάνουμε περαιτέρω βήματα με την Συρία», είπε.

Η Αγκυρα υποστηρίζει πλευρές της αντιπολίτευσης στον πόλεμο ης Συρίας. Η Δαμασκός κατηγορεί την Αγκυρα ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις στη Συρία.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει και πάλι φέτος με νέα στρατιωτική επιχείρηση στην βόρεια Συρία. Από το 2016, η Τουρκία έχει βοηθήσει τους σύρους συμμάχους της να καταλάβουν μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Συρία και έχει διεισδύσει σε μία ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα τουρκοσυριακά σύνορα, θέτοντας ως κύριο στόχο της κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...