347
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του το Σάββατο από το Ντιγιαρμπακίρ | GettyImages

Ερντογάν: Θα λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2023, 15:17
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του το Σάββατο από το Ντιγιαρμπακίρ
|GettyImages

Ερντογάν: Θα λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2023, 15:17

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.

Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη ζώνη ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.

«Εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους» δήλωσε.

Ο Ερντογάν είπε την Παρασκευή ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σαφές σε ποια περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.

Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της «αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας», όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μόνο στην Τουρκία ανήλθε σε 21.043, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Εξ αποστάσεως θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ «ήταν 3 φορές μεγαλύτερος και 3 φορές πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999, που είναι και η μεγαλύτερη καταστροφή που θυμάται η χώρα μας. Αυτός ο σεισμός, που περιγράφεται ως η καταστροφή του αιώνα, προκάλεσε καταστροφές σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων, αν και έγινε αισθητός σε περιοχή 1.000 χιλιομέτρων» είπε.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευτούν και να τον πιστέψουν, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αφήσει τους ανθρώπους στους δρόμους, σε κακουχίες ή σε φτώχια. «Κάνουμε σχέδια για την ανοικοδόμηση εκατοντάδων σπιτιών» είπε, μιλώντας για επανίδρυση των πόλεων που καταστράφηκαν από τον σεισμό.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει βοήθημα 494 ευρώ και ενοίκια ενός χρόνου για τις οικογένειες που θα μείνουν σε άλλο μέρος. Τα πανεπιστήμια, ανακοίνωσε, θα στραφούν πλήρως στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι φοιτητικές εστίες θα χρησιμοποιηθούν για να μείνουν οι άστεγοι.

Επίσης, ο τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να στραφεί κατά όσων του ασκούν κριτική, λέγοντας ότι «κάποια κέντρα, πολιτικά κόμματα και ΜΚΟ είναι άσεμνα και ανήθικα, σε μία εποχή που χρειάζεται ενότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...