Τη βεβαιότητα του ότι τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την Ρωσία θα επιστραφούν στην Ουκρανία εξέφρασε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι PBS ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο κατοχύρωσης τμημάτων των ελεγχόμενων από τη Ρωσική Ομοσπονδία περιοχών ως προϋπόθεση για την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Οχι, και πέραν πάσης αμφιβολίας όχι… Εάν πρόκειται να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, η επιστροφή των καταληφθέντων εδαφών θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι το αναμενόμενο, αυτό είναι το επιθυμητό… Τα καταληφθέντα εδάφη θα επιστραφούν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις των Ουκρανών.
Επιπλέον, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι ήδη από το 2014 διεξάγει συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας τον «να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους κατόχους». «Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ταυτόχρονα και δικοί μας απόγονοι», υπογράμμισε ο Ερντογάν στη συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, και προσέθεσε ότι για την Αγκυρα ιδιαίτερη σημασία έχει η υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας.
Σε δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Σαμαρκάνδη, προ ημερών, ο Ερντογάν είχε αναφέρει ότι ο ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να τελειώσει το πόλεμο το συντομότερο δυνατόν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ερντογάν τόνισε στο PBS: «Είχαμε ευρύτατες συζητήσεις με τον Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν. Και μου κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμος να τελειώσει με τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα, επειδή η κατάσταση εξελίσσεται αρκετά προβληματικά».
«Το μόνο που θέλουμε να κάνουμε και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι να τελειώσει αυτή η σύγκρουση με ειρήνη (…). Πρόκειται για μια σύγκρουση που καταλήγει σε θύματα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν και κανείς δεν θα είναι νικητής στο τέλος», επεσήμανε ο ίδιος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πούτιν δεν απέσπασε θερμότερες δηλώσεις από τις παραπάνω ούτε από τους ηγέτες της Κίνας και την Ινδία, τους οποίους συνάντησε στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν. Εκεί, ο ρώσος πρόεδρος κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια αξιοσημείωτη δημόσια επίπληξη από τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι αλλά και ερωτήσεις για τον εξελισσόμενο πόλεμο από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Ο πρώτος είπε στον Πούτιν ότι «η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πολέμους» και επισήμανε ότι αυτό είναι κάτι που του είχε ήδη μεταφέρει. Ακολούθησε η παραδοχή του ρώσου προέδρου ότι άκουσε «ερωτήσεις» για τον πόλεμο και από τον κινέζο ομόλογό του, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύρραξη.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ουκρανία έχει κάνει εκπληκτικές προόδους στην περιοχή του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά της χώρας. Κατά τη διάρκεια της προέλασης των δυνάμεων του, το Κίεβο συνάντησε μακάβρια ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος ομαδικός τάφος κοντά στην Ιζιούμ, αλλά και μαρτυρίες για φρικαλαιότητες κατά αμάχων από τους Ρώσους.
O Ερντογάν καλεί για μια «αξιοπρεπή» έξοδο για όλα τα μέρη στον πόλεμο στην Ουκρανία
Την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε να βρεθεί «μια λογική διπλωματική λύση που θα προσφέρει και στα δύο μέρη μια αξιοπρεπή έξοδο από την κρίση» και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Απηχώντας όσα ανέφερε και στην παραπάνω συνέντευξη, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου… στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας».
Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει επιτύχει να διατηρήσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα και το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προσφέρθηκε εκ νέου να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο πλευρές και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις σχετικές πρωτοβουλίες της Αγκυρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News