362
Χειραψία του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι | Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν σε Πούτιν: Ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 16:57
Χειραψία του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι
|Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν σε Πούτιν: Ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 16:57

Κατά τη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στο ρωσικό θέρετρο στο Σότσι, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι ελπίζει οι δύο πλευρές να υπογράψουν συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν, καλωσορίζοντας τον τούρκο πρόεδρο σε απευθείας μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον τούρκο ομόλογό του για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», είπε.

Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Αγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, τόνισε ότι ελπίζει η συνάντησή του σήμερα με τον Πούτιν να ανοίξει μια «νέα, πολύ διαφορετική σελίδα» στις διμερείς σχέσεις,

Εκανε επίσης λόγο για «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ιδιαίτερα για τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.

Ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να συζητήσει με τον ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Αγκυρα απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και είπε ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού, που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία, να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσορίζει τον Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι – Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...