272
Πούτιν και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στο Σότσι | Vladimir Smirnov\TASS via Getty Images

Ερντογάν προς Πούτιν: Δεν είναι ρεαλιστική μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 15:30
Πούτιν και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στο Σότσι
|Vladimir Smirnov\TASS via Getty Images

Ερντογάν προς Πούτιν: Δεν είναι ρεαλιστική μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 15:30

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η προοπτική μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν είναι ρεαλιστική και ότι πρέπει να συζητήσει την κρίση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Δύση έχει εκφράσει φόβους για το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία δεκάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα. Η Ρωσία αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια.

«Δεν θεωρώ ότι μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ρεαλιστική προσέγγιση, γιατί η Ουκρανία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα. Η Ουκρανία είναι μια ισχυρή χώρα» δήλωσε τη Δευτέρα ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους από την Αλβανία, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, μετέδωσε σήμερα το αλβανικό δίκτυο NTV.

«Για να κάνει η Ρωσία αυτό το βήμα, θα έπρεπε να αναθεωρήσει την κατάσταση σε όλο τον κόσμο, και τη δική της» είπε και πρόσθεσε πως η περιοχή δεν μπορεί να δεχθεί έναν νέο πόλεμο και πως μια τέτοια κίνηση «δεν θα είναι σωστή».

«Βέβαια, πρέπει να θέσουμε αυτά τα θέματα στο τραπέζι με τον κ. Πούτιν και να τα συζητήσουμε» πρόσθεσε.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, αλλά εναντιώνεται στη ρωσική πολιτική στη Συρία και στη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014.

Ενώ σφυρηλατεί τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας, η Αγκυρα έχει πουλήσει επίσης εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στην κρίση, μια προσφορά που καλωσόρισε το Κίεβο αλλά απέρριψε η Μόσχα. Η Αγκυρα έχει πει επίσης ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν θα είναι λύση σε αυτό το θέμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...