240
Το τουρκικής κατασκευής μαχητικό μοιάζει με το F35 αν και προς το παρόν δεν διαθέτει κινητήρα | EPA/SEDAT SUNA

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ μάς πρότειναν να αγοράσουμε νέα F-16

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2021, 16:11
Το τουρκικής κατασκευής μαχητικό μοιάζει με το F35 αν και προς το παρόν δεν διαθέτει κινητήρα
|EPA/SEDAT SUNA

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ μάς πρότειναν να αγοράσουμε νέα F-16

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2021, 16:11

Μια νέα διάσταση στις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να σχεδιάζει την αγορά νέων F-16 και την αναβάθμιση παλαιών έδωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν την αγορά  των νέων F-16 σε αντιστάθμισμα για τα ποσά που καταβλήθηκαν για τα F-35 τα οποία ποτέ δεν έφτασαν στην Τουρκία μετά την εκδίωξή της από το πρόγραμμα.

«Πληρώσαμε 1,4 δισ. για τα F-35 και οι ΗΠΑ μας έκαναν αυτή την πρόταση για επιστροφή του ποσού», είπε ο τούρκος ηγέτης πριν από ταξίδι του στη δυτική Αφρική. Οι συνομιλίες για το ζήτημα συνεχίζονται, είπε ακόμη ο Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν ποζάρει δίπλα στη σύζυγό του Εμινέ φορώντας στολή και εξάρτηση πιλότου… EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Προ ημερών είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες που ήθελαν την Τουρκία να ζητά την αγορά 40 νέων και την αναβάθμιση 80 παλαιότερων F-16 στο ίδιο επίπεδο στο οποίο θα  αναβαθμιστούν 84 ελληνικά.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα αποκτήσει πάνω από 100 F-35, το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που έχει πολύ μικρό ίχνος στο ραντάρ. Ωστόσο, η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 οδήγησε στην εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ανοίγοντας ρήγμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η πώληση μαχητικών πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και την Επιτροπή Εξωτερικών Θεμάτων στην οποία προεδρεύει  ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για τις αγορές ρωσικών συστημάτων από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...