428
Ο Ερντογάν μιλά σε βουλευτές του κόμματός του, την Τετάρτη | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ξαφνικά ο Ερντογάν επανέρχεται στον απευθείας διάλογο με την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 17:35
Ο Ερντογάν μιλά σε βουλευτές του κόμματός του, την Τετάρτη
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ξαφνικά ο Ερντογάν επανέρχεται στον απευθείας διάλογο με την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 17:35

Λίγες ώρες μετά την προκλητική επίθεση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε διμερή διάλογο «για τη μείωση της έντασης με την Ελλάδα».

Σε ομιλία του προς τους πρεσβευτές κρατών-μελών της ΕΕ στην Αγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Τουρκία.

Οπως γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αγκυρα, η kathimerini.gr, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ερντογάν τόνισε πως, «πέρυσι, με την γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου. Κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης. Συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Να εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία».

Πρόσθεσε ακόμα πως οι υποθέσεις των δύο χωρών μπορούν να λυθούν με απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο. «Το πιστεύω αυτό με ειλικρίνεια».

«Από γεωγραφική, ιστορική και ανθρωπιστική άποψη η Τουρκία είναι μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι δεσμευμένη στον στόχο της πλήρους ένταξης της στην ΕΕ. Παρά τις τόσες αδικίες που έχουμε υποστεί, η ΕΕ εξακολουθεί να είναι η στρατηγική μας προτεραιότητα», επεσήμανε.

«Ως υποψήφιο μέλος της ΕΕ που διαπραγματεύεται, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας με τις Βρυξέλλες. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον, αντί των φόβων και των προκαταλήψεων να κινηθούμε με μια μακροπρόθεσμη και στρατηγική οπτική. Απο εσάς και με τα μηνύματα σας στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσές σας, περιμένω να στηρίξετε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις ευρωτουρκικές σχέσεις», σημείωσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για το Προσφυγικό και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα. «Πρέπει να τερματιστούν οι πρακτικές απάνθρωπης συμπεριφοράς στους πρόσφυγες και να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις που καταπατούν και το διεθνές Δίκαιο. Κυρίως στα άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν στο Αιγαίο, περιμένουμε από την Ευρώπη να υψώσει πιο θαρραλέα και ενσυνείδητη φωνή», κατέληξε.

Τόνισε δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόσφερε σημαντική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και ότι δεν ανταπέδωσε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την βελτίωση των σχέσεων.

«Η Τουρκία δεν έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην μάχη της με την μετανάστευση», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει «εμβάθυνση της συνεργασίας» ως προς το ζήτημα αυτό, όσο οι όροι της συμφωνίας του 2016 δεν ανανεώνονται.

«Η κρίση στην Λευκορωσία έδειξε για μία ακόμη φορά ότι η Ενωση στερείται βιώσιμης πολιτικής για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης», πρόσθεσε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η πολιτική αναταραχή στην Βοσνία, εξαιτίας των αποσχιστικών κινήσεων του σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, οξύνθηκε από τις ανεπάρκειες της προοπτικής ένταξης και πρόσθεσε ότι η περιοχή «δίνει σημάδια επιστροφής στο αρνητικό περιβάλλον της δεκαετίας του 1990».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...