Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τρίτης η δίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα αλλά και η συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Κατόπιν οι δύο ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου… με το «καλησπέρα» ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε να εκδώσει η Ελλάδα τους οκτώ στρατιωτικούς που ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Από την πλευρά του, ο ελληνας Πρωθυπουργός απαντώντας στο ακανθώδες αυτό θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις της – ανεξάρτητης, όπως τόνισε – Δικαιοσύνης.
Μιλώντας πρώτος στη συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι πολύ χαμηλότερα από τους στόχους. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε κάθε πεδίο, τόνισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.
Ο Ερντογάν μίλησε για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη και για δεύτερη γέφυρα στα Υψαλα – Κήπους Εβρου. «Μοιραστήκαμε την επιθυμία μας για πραγματοποίηση του 5ου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» υπογράμμισε.
«Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ελληνες που ζουν στην Τουρκία δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Συζητήσαμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια στάση» πρόσθεσε.
Για το μεταναστευτικό, είπε ότι η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή 4.000.000 πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. ευρώ. «Εχουμε πάρα πολλούς θανάτους στο Αιγαίο. Η ακτοφυλακή μας προσπαθεί πάρα πολύ να εμποδίσει τους θανάτους στο Αιγαίο» είπε, ενώ μίλησε για τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου. «Οπως τηρούμε όλες τις υποσχέσεις μας, να τηρήσει και η ΕΕ τις δικές της» τόνισε ο Ερντογάν.
«Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατίας με τον Τσίπρα. Ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς», είπε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στο αίτημα της γείτονος για την επιστροφή των «8» τούρκων αξιωματικών. «Πρέπει να σεβαστούμε αυτού που έχασαν τη ζωή τους την 15η Ιουλίου, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα» επεσήμανε ο τούρκος πρόεδρος.
«Θα έχουμε διάλογο και για τα θρησκευτικά θέματα και μαζί θα βρούμε λύσεις» κατέληξε ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση σχολίασε ότι «έχουμε υπερβολικό φόρτο ως Τουρκία σε σχέση με τους μετανάστες. Η Τουρκία έχει τηρήσει όσες υποσχέσεις έχει δώσει. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τις έχει τηρήσει». «Αυτή τη στιγμή, προσέθεσε, η Τουρκία περιθάλπει 4 εκατ. πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. δολάρια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Τσίπρας: «Σαφείς οι αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης» για τους «8»
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο για τη φιλοξενία αλλά και τον – για ακόμη μια φορά – ειλικρινή διάλογο, ενώ σημείωσε ότι «ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας». Απαντώντας για την υπόθεση των «8», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών στην οποία αναφερθήκατε αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία».
«Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι, ωστόσο, αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας» τόνισε ο ελληνας Πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους «8», ο κ. Τσίπρας επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες. Στην Ελλάδα είναι απολύτως σαφής η διάκριση των εξουσιών. Υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».
Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».
«Στη συνέχεια υπήρξε ρητορική αντιπαράθεση, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων, επικίνδυνα περιστατικά σε θάλασσα και αέρα. Ηταν ένα αγκάθι η απόδραση των οκτώ και αργότερα η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία» είπε ο κ. Τσίπρας. «Θα μπορούσα να αποδεχθώ ότι αυτό είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας. Ούτε εσείς ούτε εγώ δεχόμαστε την αδράνεια, συμφωνούμε ότι δεν δεχόμαστε να είμαστε εγκλωβισμένοι στις διαφωνίες μας. Συμφωνούμε στον διάλογο για την επίλυση των όποιων διαφωνιών μας. Οι λαοί μας έρχονται όλο και πιο κοντά και τους λαούς μας είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακολουθούμε» τόνισε.
Πρόσθεσε δε ότι «μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο».
«Σε αυτό το θετικό κλίμα, συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Αμυνας και των υπουργείων Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για το Κυπριακό
Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ.
Σημείωσε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια «οφείλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και για αυτό κατέθεσε την άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουν στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στον οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα και η Τουρκία».
Τόνισε παράλληλα τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.
«Συμφωνήσαμε ότι το καλοκαίρι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοική σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι συμφωνήσαν να προχωρήσουν στη διοργάνωση νέου επιχειρηματικού φόρουμ που θα αναδείξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία, ιδίως τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει από μια κρίση που την ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News