Σε νέα φάση δραματικής κλιμάκωσης περιήλθαν οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την… ψυχοθεραπεία που χρειάζεται ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους — και όλα αυτά στη σκιά της άγριας δολοφονίας του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έναν φανατικό ισλαμιστή.
Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε το Σάββατο τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ενώ ανακάλεσε στο Παρίσι τον γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα.
Η σύγκρουση των δύο ηγετών αποκτά πλέον χαρακτηριστικά θρησκευτικού πολέμου, την ίδια ώρα που σταθερά αγγίζει και τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τον πόλεμο στον φανατικό ισλαμισμό που κήρυξε ο Μακρόν στον απόηχο του φρικτού εγκλήματος στο Παρίσι, ο Ερντογάν σπεύδει να παίξει τον ρόλο του απρόσκλητου «προστάτη» του Ισλάμ στην Ευρώπη. Μολονότι δεν του πέφτει λόγος, τα λεγόμενά του, πέραν της προσωπικής προσβολής, αποτελούν και μια εισπήδηση στα της Γαλλίας αλλά και της ΕΕ. Είναι λοιπόν να απορεί κανείς πώς μπορεί πλέον το Παρίσι εκ πρώτης όψεως και η Ευρώπη σε ευρύτερο πλαίσιο —ιδίως η χριστιανοδημοκρατική Ευρώπη της Ανγκελα Μέρκελ—, να συνεννοηθούν με τον «Σουλτάνο» ο οποίος έχει φορέσει τον μανδύα του πατερούλη των απανταχού μουσουλμάνων, ακόμα και των πλέον φανατικών, όπως φαίνεται.
«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.
«Η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.
Το Ελιζέ επεσήμανε, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».
«Το μόνο που μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται σε εκατομμύρια μέλη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων με αυτόν τον τρόπο, είναι: να πάτε πρώτα να κάνετε εξετάσεις για την ψυχική υγεία» σας, είχε δηλώσει νωρίτερα το Σάββατο ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο τούρκος προέδρος, είχε καταγγείλει, ως πρόκληση, τις δηλώσεις του Μακρόν για την ανάγκη «διάρθρωσης του Ισλάμ» στη Γαλλία.
«Από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Συρία, η Γαλλία δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν, οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως είχαμε δίκιο», συνέχισε στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.
Η γαλλική προεδρία ζήτησε εκ νέου «η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή» και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Άγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Αξιώσεις έχουν τεθεί. Ο Ερντογάν έχει δύο μήνες για να απαντήσει. Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του έτους», ανέφερε επίσης το Ελιζέ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.
Το απόγευμα της Κυριακής, ο Ερντογάν επανήλθε με νέες προκλητικές δηλώσεις κατά του Μακρόν:
«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε τον δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και πού πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός (ο Μακρόν) είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας.
Μπορέλ: Απαράδεκτα τα σχόλια Ερντογάν
Σε μια προσπάθεια να κρατήσει και πάλι ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα —για πόσο ακόμη άραγε;— ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν για τον Μακρόν, αλλά παρέπεμψε και πάλι στα συμπεράσματα των προσφάτων Συνόδων Κορυφής που έχουν δώσει διορία στην Τουρκία ως τον Δεκέμβριο.
«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» ανέφερε σε μήνυμα του στα social media ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».
Ακολούθησε αντίστοιχη δήλωση και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σαρλ Μισέλ (εδώ), ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, αρκέστηκε σε ένα retweet. Είχε όμως προηγηθεί η βροντερή υπενθύμιση του Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπροέδρου της Επιτροπής, προς την Τουρκία για το τι εστί Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής (εδώ).
Κυβερνητικά κτίρια με Charlie Hebdo
O Μακρόν μοιάζει να έχει τους Γάλλους με το πλευρό του και ενώ απομένουν 16 μήνες ως τις προεδρικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη Τετάρτη, ημέρα μνήμης για τον Σαμουέλ Πατί, κυβερνητικά κτίρια σε Μονπελιέ και Τουλούζη φωταγωγήθηκαν με εξώφυλλα του σατιρικού Charlie Hebdo, πολλά από τα οποια είχαν χαρακτηριστεί βλάσφημα από τους μουσουλμάνους.
Μολονότι αυτή η ενέργεια δεν έγινε με εντολή από το Ελιζέ, αλλά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας της Οξιτανίας στον Νότο, απηχεί την αντίδραση του κοσμικού κράτους της Γαλλίας προς τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, για την οποία μίλησε και ο Μακρόν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News