Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη εκπομπή ενός ειδησεογραφικού καναλιού στο τουρκικό YouTube, που κάλυπτε τις φοιτητικές διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, οκτώ δημοσιογράφοι συνελήφθησαν.
Δούλευαν στο κανάλι Βόσπορος TV, που έστησε ο 26χρονος Τάχα Ερτσοσκούν, φοιτητής στο πανεπιστήμιο, όπου οι φοιτητές διαδήλωναν κατά του Ερντογάν και του Μελίχ Μπουλού, της επιλογής του τούρκου προέδρου για πρύτανη.
Επειτα από μήνες διαδηλώσεων, ο Ερντογάν έπαψε τον Μπουλού από πρύτανη, αλλά οι φοιτητές εξακολουθούν να διαμαρτύρονται καθημερινά εναντίον της κυβέρνησης.
Οι οκτώ δημοσιογράφοι του καναλιού περιμένουν τη σειρά τους να περάσουν από δίκη μαζί με 100 φοιτητές από το πανεπιστήμιο.
Οπως αναφέρουν οι Times, ο Ερτσοσκούν νόμιζε ότι η κυβέρνηση θα αργήσει να δράσει εναντίον τους, αλλά διαψεύσθηκε. Ο Ερντογάν έχει κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά των ανεξάρτητων δημοσιογράφων στην Τουρκία, και μάλιστα τον Απρίλιο πέρασε έναν νόμο που απαγορεύει στα ΜΜΕ να βιντεοσκοπούν αστυνομικούς την ώρα επιχειρήσεων. Τον Ιούνιο, ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου συνελήφθη, στη διάρκεια επεισοδίων στο Pride της Κωνσταντινούπολης.
Επίσης, νέοι κανονισμοί για τα social media ορίζουν ότι οι πλατφόρμες με περισσότερους από ένα εκατομμύριο καθημερινούς χρήστες πρέπει να υπακούν σε δικαστικές εντολές για την αφαίρεση περιεχομένου.
Ολα τα αιτήματα με πολιτικό κίνητρο για αφαίρεση περιεχομένου ή μπλοκάρισμα της πρόσβασης σε ιστοσελίδες γίνονται δεκτά από τα δικαστήρια και οι εφέσεις απορρίπτονται.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, 150 ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Τουρκία για την παράνομη κράτηση δημοσιογράφων. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ακολουθούν τη γραμμή της κυβέρνησης.
Ο Ερτσοσκούν έστησε το Βόσπορος TV όταν η αστυνομία απέκλεισε το πανεπιστήμιο και απαγόρευσε την είσοδο σε δημοσιογράφους. Μετέδιδε ζωντανά από το κινητό του τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και τα επεισόδια με τους αστυνομικούς. Σχεδόν αμέσως απέκτησε συνεργάτες, άλλους φοιτητές, που ήταν πρόθυμοι να μεταδίδουν και αυτοί τις βίαιες συλλήψεις των συμφοιτητών τους, μέχρι που συλλαμβάνονταν και οι ίδιοι.
Ο Ερτσοσκούν, όμως, δεν το βάζει κάτω. Το κανάλι εξακολουθεί να λειτουργεί και έχει 24.500 συνδρομητές, 28 δημοσιογράφους και διάφορες εκπομπές.
«Οι φοιτητές του πανεπιστημίου έβγαζαν εφημερίδες και περιοδικά. Το δικό μας εγχείρημα είναι το τελευταίο σε μία μεγάλη αλυσίδα, αλλά η γενιά μας πρέπει πλέον να βασίζεται στα ψηφιακά μέσα. Μας έχουν βάλει στο περιθώριο, μας έχουν δείρει και τίποτα δεν μας έχει σταματήσει μέχρι τώρα. Μία μέρα θα κερδίσουμε και οι διαδηλώσεις θα σταματήσουν. Αλλά θέλω αυτό το κανάλι να συνεχίσει να υπάρχει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News