Επειτα από ολονύχτιο εκλογικό θρίλερ, ο μεγαλύτερος δήμος της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη, πέρασε στα χέρια της αντιπολίτευσης. Είναι μια δεινή πολιτική ήττα για την παράταξη του Ταγίπ Ερντογάν με ιδιαίτερη συμβολική αξία καθώς από αυτήν την πόλη είχε ξεκινήσει την πολιτική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του ’90.
Τόσο το κυβερνών AKP του Ερντογάν όσο και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχαν ανακοινώσει μέσα στη μακρά νύχτα που προηγήθηκε ότι ο μητροπολιτικός δήμος έχει περάσει στα χέρια τους. Αλλά για ώρες η ενσωμάτωση είχε κολλήσει γύρω στο 98,5%, με μια διαφορά που ήταν μόλις 4.000 ψήφοι.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, είχε σπεύσει να δηλώσει νικητής έναντι του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Μέσα στην ημέρα η πλάστιγγα έγειρε προς τον Ιμάμογλου. Το τελευταίο αποτέλεσμα τον φέρνει στο 48,79% έναντι 48,51% του Γιλντιρίμ. Η διαφορά είναι κάτι λιγότερο από 24.000 ψήφοι και η ενσωμάτωση είναι στο 99,8%.
Δεν είναι απίθανο μία από τις δύο πλευρές να προσφύγει σε εκλογοδικείο, το οποίο μπορεί να ζητήσει ακόμη και την επανάληψη της ψηφοφορίας.
Το κόμμα του Ερντογάν έχασε την Αγκυρα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, όπου επικράτησε καθαρά με περίπου 51% ο Μανσούρ Γιαβάς του CHP. Η αντιπολίτευση κέρδισε καθαρά και τη Σμύρνη, ένα από τα παραδοσιακά της προπύργια.
Ενώ η μάχη της Κωνσταντινούπολης μοιάζει να έχει κριθεί, το AKP ανακοίνωσε πως περιμένει ότι θα αλλάξει υπέρ του το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Άγκυρα, μέσω της κατάθεσης προσφυγών. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Φατίχ Σαχίν μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι το κόμμα του του θα προσφύγει εναντίον των εκλογικών αποτελεσμάτων σε κάθε περιφέρεια της πρωτεύουσας.
Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Μανσούρ Γιαβάς, υποψήφιος του CHP, του κόμματος της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε το 50,9% και αντίπαλός του από το AKP, ο Μεχμέτ Οζχασεκί 47,1%. Η διαφορά είναι 125.000 ψήφοι.
Η εικόνα σε γενικές γραμμές είναι η ίδια με αυτή που παρουσιάζει η χώρα στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές την τελευταία δεκαετία. Οι μεγάλες πόλεις και τα παράλια της Μικράς Ασίας κλίνουν προς την αντιπολίτευση, το εσωτερικό στηρίζει τον Ερντογάν, στη νοτιοανατολική Τουρκία επικρατεί το κουρδικό HDP.
Το CHP κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη όπου δεν έχασε ποτέ, στη Ραιδεστό (Τεκίρνταγ), τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνι, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινώπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.
Σημαντικά ήταν και τα κέρδη του κουρδικού HDP, το οποίο κέρδισε εκ νέου πόλεις που κατείχε στα νοτιοανατολικά, όπου ζουν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί. Στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση είχε καθαιρέσει δημάρχους με τη δικαιολογία ότι συνεργάζονται με το HDP και είχε διορίσει τοποτηρητές.
Το ΑΚΡ σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, αυξάνει τα ποσοστά του σε 44,42 % έναντι 42,87% το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το CHP το οποίο έφτασε στο 30,07 % έναντι 26,34% το 2014. Αν συνυπολογίσουμε και τη συμμαχία του AKP με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της συμμαχίας του CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.
Με τον τρόπο αυτό οι δημοτικές εκλογές πήραν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Ταγίπ Ερντογάν, μέσα σε μια πολιτικά δύσκολη συγκυρία λόγω των κλυδωνισμών στην οικονομία που φτάνουν με διάφορους τρόπους (ύφεση, ανεργία, πληθωρισμός) και στο ψηφοφόρο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας σαφώς και κράτησε τις δυνάμεις του, αλλά με τίμημα τον έλεγχο από την αντιπολίτευση των τριών μεγαλύτερων δήμων της χώρας που αθροιστικά έχουν πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους.
Δηλώσεις Ερντογάν
Εμμεση παραδοχή ήττας ήταν πάντως οι δηλώσεις του Ερντογάν αργά την Κυριακή. «Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε αργά την Κυριακή απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.
Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, είπε ακόμη, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.
Πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται. Ακόμη διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Πάντως και αυτή η αναμέτρηση σημαδεύτηκε από περιστατικά βίας, τα οποία δεν είναι ασυνήθιστα στη χώρα. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στα νότια και τα ανατολικά ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια στο Ντιγιάρμπακιρ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News