355
«Σύγχρονο Χίτλερ» αποκάλεσε, για ακόμη μία φορά, τον ισραηλινό πρωθυπουργό ο Ερντογάν (φωτ. αρχείου) | REUTERS/Marko Djurica

Ερντογάν για Νετανιάχου: Μίλησε στο Κογκρέσο όπως ο Χίτλερ στο Ράιχσταγκ

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2024, 18:46
«Σύγχρονο Χίτλερ» αποκάλεσε, για ακόμη μία φορά, τον ισραηλινό πρωθυπουργό ο Ερντογάν (φωτ. αρχείου)
|REUTERS/Marko Djurica

Ερντογάν για Νετανιάχου: Μίλησε στο Κογκρέσο όπως ο Χίτλερ στο Ράιχσταγκ

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2024, 18:46

O Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε τη Δευτέρα την επιθετική ρητορική του κατά των ΗΠΑ για τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ και απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) δήλωσε ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια δεν ερμηνεύεται ανεξάρτητα από το χειροκρότημα που δέχθηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ομιλία την οποία παρομοίασε με εκείνες του Χίτλερ στο Ράιχσταγκ.

«Η Ιστορία καταγράφει πολύ ξεκάθαρα το πού στάθηκε ο καθένας. Ακριβώς όπως πέρασαν με ντροπή στην Ιστορία εκείνοι που χειροκρότησαν με ενθουσιασμό την ομιλία του Χίτλερ στο Ράιχσταγκ, το ναζιστικό Κοινοβούλιο, για τη γενοκτονία πριν από 85 χρόνια, έτσι και τα ψέματα του σύγχρονου Χίτλερ, του Νετανιάχου, δεν θα μπορέσουν να ξεπλύνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους αυτή τη μαύρη κηλίδα από τα χέρια τους» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

«Δεν μπορούμε να “διαβάσουμε” το γεγονός ότι έγινε μάρτυρας ο αδελφός μας Ισαμήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, ανεξάρτητα από τη σκηνή των χειροκροτημάτων (σ.σ. στο αμερικανικό Κογκρέσο).

»Αυτές οι τρομερές εικόνες όχι μόνο τραυματίζουν βαθιά τον παλαιστινιακό λαό, αλλά χειρότερα, αποθρασύνουν τον Νετανιάχου» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Ερντογάν, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για τις 15 Αυγούστου ομιλία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε, εξάλλου, ότι υπήρχαν σχέδια για ανάλογη ομιλία και του Ισμαήλ Χανίγια.

Σημείωσε μάλιστα ότι την προηγούμενη της δολοφονίας του συζητούσαν εάν η ομιλία Χανίγια θα γίνει στο κοινοβούλιο και σε ποια αίθουσα.

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απόφαση απαγόρευσης πρόσβασης στο Instagram από τη χώρα του, όπου το μέσο κοινωνικής δικτύωσης «μετρά» 57 εκατ. χρήστες, αποδίδοντας την σε έναν πόλεμο της Αγκυρας με αυτό που περιέγραψε ως «ψηφιακό φασισμό».

Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θεωρούν καθήκον τους να λογοκρίνουν αμέσως ακόμη και μια απλή πρόταση που επικρίνει το Ισραήλ, σχολίασε. Επομένως, υποστήριξε, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ψηφιακό φασισμό που δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε τις φωτογραφίες των Παλαιστίνιων μαρτύρων και τις απαγορεύει αμέσως, και το εμπορεύεται αυτό ως ελευθερία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...