324
Δορυφορική εικόνα του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ | Satellite image 2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα βοηθήσουμε τους Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2021, 12:33
Δορυφορική εικόνα του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ
|Satellite image 2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα βοηθήσουμε τους Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2021, 12:33

Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση αν βοηθήσει τους Ταλιμπάν στην ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί εκεί, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει την υποστήριξη της Τουρκίας στην εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου και πρόσθεσε πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αξιωματούχοι είπαν αυτή την εβδομάδα στο Reuters πως οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου, όμως απαίτησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Αγκυρας να αποσυρθούν μέχρι την 31η Αυγούστου.

«Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διήρκεσαν 3,5 ώρες», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Βοσνία. «Αν είναι απαραίτητο, θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία για τέτοιες συνομιλίες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σ’ ένα στρατιωτικοποιημένο τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου έχει εγκατασταθεί προσωρινά η τουρκική πρεσβεία.

Αντιδρώντας σε επικρίσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις της Αγκυρας με τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν απάντησε πως η χώρα του δεν μπορεί «να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια» να μην κάνει τίποτε σ’ αυτή την ασταθή περιοχή.

«Δεν μπορείς να ξέρεις ποιές είναι οι προσδοκίες τους ή ποιές είναι οι δικές μας προσδοκίες χωρίς να συζητήσεις. Τι είναι η διπλωματία, φίλε μου; Αυτό είναι η διπλωματία», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν εξήγησε πως οι Ταλιμπάν θέλουν πλέον να ελέγχουν την ασφάλεια του αεροδρομίου και προτείνουν στην Αγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο υπογράμμισε πως η διπλή επίθεση αυτοκτονίας μπροστά στο αεροδόμιο την Πέμπτη, έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει κανείς λεπτομερώς πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια του αεροδρομίου.

«Οι Ταλιμπάν διατύπωσαν ένα αίτημα αναφορικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Λένε, “θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και εσείς μπορείτε να το λειτουργήσετε”. Ομως, δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ο κίνδυνος θανάτου και άλλοι κίνδυνοι εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Θα λάβουμε μια απόφαση όταν επανέλθει η ηρεμία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...