474
Σκηνή από οδομαχία σε οικισμό της Γάζας – σε πρώτο πλάνο ένας ισραηλινός φαντάρος | Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Εριδες εντός της Χαμάς μετά τη συμφωνία εκεχειρίας

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 18:32
Σκηνή από οδομαχία σε οικισμό της Γάζας – σε πρώτο πλάνο ένας ισραηλινός φαντάρος
|Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Εριδες εντός της Χαμάς μετά τη συμφωνία εκεχειρίας

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 18:32

Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς δεν είναι αυτή που θέλει η ισλαμιστική οργάνωση της Παλαιστίνης. Με αυτήν ο πόλεμος όχι μόνο δεν σταματάει, αλλά παρατείνεται με μάλλον προκαθορισμένη έκβαση. Η συμφωνία επιτρέπει στους αμάχους Παλαιστινίους να πάρουν μια ανάσα και στους πολεμιστές να ανασυνταχθούν. Σε λίγο, όμως, θα ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή. Η Repubblica έγραψε ότι οι επικεφαλής της Χαμάς ευελπιστούν ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας θα συμβεί κάτι απροσδόκητο και ο τροχός θα γυρίσει. Διαφωνούν, πάντως, μεταξύ τους για το απροσδόκητο. Τι φύση, δηλαδή, θα έχει.

Το ιταλικό μέσο εκτίμησε ότι η θέση της Χαμάς είναι πολύ δύσκολη διότι αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η καταστροφή της Γάζας και του λαού της. Η Χαμάς θα ήθελε να ανταλλάξει τους ομήρους με την οριστική κατάπαυση του πυρός, όμως αντί για αυτό το αποτέλεσμα πήρε μόνο ένα διάλειμμα. Οταν θα μιλήσουν ξανά τα όπλα (του Ισραήλ), ο πόλεμος θα φθάσει μέχρι τα νότια της Λωρίδας. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα ξέρουν κατά πού να πάνε, αφού πίσω τους δεν θα υπάρχει τίποτα. Επαφίενται, λοιπόν, οι χαμασίτες αρχηγοί στη θεία βούληση για το προαναφερθέν απροσδόκητο που θα αλλάξει τον ρου του πολέμου.

Ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, ο Νο1 καταζητούμενος των Ισραηλινών, όπως και ο έμπιστος σύμβουλός του, ο Μπάσεμ Ναΐμ, ο οποίος κατάφερε να δραπετεύσει από τη Λωρίδα μέσω τούνελ, μεταφράζουν το εν λόγω απροσδόκητο σε κάτι που θα αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να εισέλθει στον πόλεμο στο πλευρό της Χαμάς. Ευσεβείς πόθοι, το πιθανότερο. Ο Χάλεντ Μέσαλ, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ελπίζει σε άλλα θαύματα: σε κάτι που θα φρενάρει το Ισραήλ. Ομως ο Ισμαήλ Χανίγια, ο Νο1 της ισλαμιστικής οργάνωσης, είπε χωρίς περιστροφές: «Ο Θεός θα αποφασίσει το καλύτερο»…

Ξαφνικά ξέσπασε κρίση στο εσωτερικό της Χαμάς είναι το συμπέρασμα της Repubblica. «Για την ηγεσία της η 7η Οκτωβρίου ήταν νίκη, διότι τη Χαμάς δεν την ενδιαφέρει ο απολογισμός των νεκρών, Παλαιστινίων και Ισραηλινών, παρά μόνο η επιτυχία της να επαναφέρει το Παλαιστινιακό στην καρδιά της επικαιρότητας. Οι σκοτωμένοι, για τη λογική της, δεν είναι παρά μια απαραίτητη θυσία». Ο ικέτης της θεϊκής προστασίας Χανίγια είναι μεν αρχηγός της Χαμάς, όμως οι αποφάσεις της λαμβάνονται ομόφωνα από 15μελές όργανο, από το Πολιτικό Γραφείο – «τουλάχιστον μέχρι τις 7 Οκτωβρίου» σχολίασαν με νόημα οι Ιταλοί.

Και συμπλήρωσαν ότι, «εξ όσων αντιλαμβάνονται», σχεδιαστές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου είναι ο Σινουάρ, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής της «Ταξιαρχίας Αλ-Κασάμ» στη Γάζα, και ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, επικεφαλής της «Ταξιαρχίας Αλ-Κασάμ» στη Δυτική Οχθη. Από την αρχή είχαν στόχο την ανταλλαγή ομήρων και τη διαδοχή του Μαχμούντ Αμπάς (Αμπου Μαζέν), αλλά η κατάσταση εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε, λαμβάνοντας διαστάσεις και προκαλώντας συνέπειες σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η Repubblica κατέληξε με αναφορά περί μοναξιάς και φόβου του Σινουάρ στο προκύψαν πλαίσιο, «ειδικά αφ’ ης στιγμής το Ιράν δεν επιδιώκει την επέκταση της σύγκρουσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...