680
18 Οκτωβρίου: ο Νετανιάχου (δεξιά) ακούει προσεκτικά τις οδηγίες του Μπάιντεν | REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Εριδα στο Ισραήλ μεταξύ στρατηγών και Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 16:37
18 Οκτωβρίου: ο Νετανιάχου (δεξιά) ακούει προσεκτικά τις οδηγίες του Μπάιντεν
|REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Εριδα στο Ισραήλ μεταξύ στρατηγών και Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 16:37

Οποιος απορεί για ποιον λόγο οι Ισραηλινοί δεν εισβάλλουν με τα τεθωρακισμένα τους και με τις δυνάμεις Πεζικού τους στη Γάζα αλλά «περιορίζονται» στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ας προσέξει τι μεταδίδουν τα διεθνή μέσα. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο… δεξιότατος πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, ο οποίος υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του τον αφανισμό της Χαμάς από προσώπου Γης, εμποδίζει τους στρατηγούς του να αναλάβουν δράση. Δηλαδή αυτήν τη στιγμή ο Νετανιάχου είναι ο ειρηνοποιός παράγων στο εβραϊκό στρατόπεδο! Ετσι σοβεί κρίση στο Ισραήλ, σημειώνουν τα media, η οποία ενδέχεται να καταλήξει στην παραίτηση του Νετανιάχου.

Η Repubblica (Ντανιέλε Ραϊνέρι) έγραψε ότι «υπάρχει μια παραλυτική αντιπαράθεση μεταξύ του Νετανιάχου και των στρατηγών του, εξόχως σοβαρή, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην παραίτηση του Νετανιάχου και συνεπώς στην ακύρωση της άγραφης συμφωνίας που είχε συνάψει ο ίδιος μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου με άλλους πολιτικούς, με τον στρατό και με τους ψηφοφόρους». Με δεδομένη, κατά τους New York Times, την πίεση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Νετανιάχου για σταμάτημα της επιχείρησης στη Γάζα, ο τελευταίος θέλει να μεταθέσει σε απροσδιόριστη ημερομηνία τη χερσαία επίθεση κατά της Γάζας.

Γιατί οι ΗΠΑ κρατούν αυτήν τη στάση; «Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάζεται περισσότερο χρόνο καθώς διαπραγματεύεται μέσω Κατάρ την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ομήρων. Ετσι και η Χαμάς ενθαρρύνει την πίεση του Λευκού Οίκου στο Ισραήλ, μάλιστα τις τελευταίες ημέρες απελευθερώνει κάποια άτομα. Το απόγευμα [σ.σ.: της περασμένης Δευτέρας] κυκλοφόρησαν φήμες ότι η παλαιστινιακή ομάδα ήταν έτοιμη να παραδώσει 50 ομήρους με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση ότι η εισβολή δεν θα ξεκινήσει. Το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι ‘‘το Ισραήλ αποφάσισε να αναβάλει τη χερσαία επιχείρηση για να δώσει χρόνο στις ΗΠΑ να φέρουν ενισχύσεις στην περιοχή’’».

 Το ιταλικό μέσο εξήγησε τι συμβαίνει και στην πλευρά όσων Ισραηλινών επείγονται να εισβάλουν στη Γάζα: «Οι στρατηγοί του Ισραήλ βιάζονται να ξεκινήσουν τη χερσαία επιχείρηση εντός της Λωρίδας της Γάζας επειδή γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους σε επ’ άπειρον κινητοποίηση». Για τους Ισραηλινούς υπάρχει, βέβαια, και το αγκάθι του αιφνιδιασμού που προξένησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Ο Νετανιάχου ξέρει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, έτσι θέλει να ρίξει την ευθύνη στον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και στους στρατηγούς. Αυτοί κατάλαβαν πολύ καλά το σχέδιο του πρωθυπουργού, και είναι έξαλλοι».

Η Repubblica έδωσε και την πληροφορία ότι «πριν από μία εβδομάδα ο Γκάλαντ και οι στρατηγοί ήθελαν να επιτεθούν προληπτικά και στη Χεζμπολάχ, στον Λίβανο, για να απαλλαγούν από έναν εχθρό που θα μπορούσε να επιτεθεί στο Ισραήλ από τον Βορρά κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, όμως ο Νετανιάχου διέκοψε την επιχείρηση, και πάλι κατόπιν συμβουλής του Μπάιντεν, ο οποίος σε αντάλλαγμα έστειλε ένα γενναιόδωρο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και δύο αεροπλανοφόρα με την υπόσχεση να σηκώσει τα αμερικανικά βομβαρδιστικά αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στο Ισραήλ – και κατά την αστραπιαία επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου φρόντισε να μη μιλήσει σχεδόν καθόλου στον Γκάλαντ, κάτι που έγινε αντιληπτό».

Αλλά και στην κυβέρνηση του Ισραήλ έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις: «Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης του Νετανιάχου, προς το παρόν ανώνυμοι, είναι εξαγριωμένοι μαζί του επειδή εμπόδισε την εισβολή, μάλιστα  και ο ένας τον αποκαλεί δειλό. Οι στρατηγοί είναι θυμωμένοι με τον Νετανιάχου επειδή ισχυρίζονται ότι κανείς δεν τους έχει εξηγήσει ακόμη αν θα πάρουν όλη τη Λωρίδα της Γάζας ή μόνη τη μισή, ούτε το πότε θα μπορέσουν να ανακηρύξουν τη νίκη τους ούτε αν υπάρχει σχέδιο για τις συνέπειες της εισβολής. Για τον λόγο αυτό μπορούμε να μιλήσουμε περί παραλυτικής κρίσης.

»Και δεν είναι αλήθεια ότι ένας πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη θέση του κατά τη διάρκεια κάποιου πολέμου. Ο Μεναχέμ Μπέγκιν το έκανε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Λιβάνου, το 1983, όταν αναγνώρισε ότι δεν ήταν το κατάλληλο άτομο για να διαχειριστεί τον πόλεμο, έτσι έφυγε υπέρ του Γιτζάκ Σαμίρ. Αλλά στην τωρινή περίπτωση πρέπει να παραιτηθεί ο Νετανιάχου, ο οποίος με τον χαρακτήρα που έχει είναι απίθανο να το πράξει. Φυσικά, ο Μπένι Γκαντζ, (αρχηγός της αντιπολίτευσης) αναμένει σιωπηλά να δει αν τελείωσε ο χρόνος του πρωθυπουργού ώστε να πάρει αυτός τη θέση του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...