434
Η τροφική αλυσίδα είναι κυκλική και αν προστατευτούν τα ζώα, θα προστατεύει και η ανθρώπινη υγεία | Shuttestock

Ερευνα: Τσιπούρες με Prozac και καρχαρίες με Xanax

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2022, 10:45
Η τροφική αλυσίδα είναι κυκλική και αν προστατευτούν τα ζώα, θα προστατεύει και η ανθρώπινη υγεία
|Shuttestock

Ερευνα: Τσιπούρες με Prozac και καρχαρίες με Xanax

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2022, 10:45

Με το παρατσούκλι «γκρίζα φαντάσματα», για τα λαμπερά, ασημένια λέπια τους και την εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα (πιάνουν έως 60 χιλιόμετρα την ώρα) που μπορούν να κολυμπήσουν, τα ασημόψαρα θεωρούνται προστατευόμενο είδος.

Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν απότομη πτώση του αριθμού τους στη νότια Φλόριντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Guardian, τα τελευταία 40 χρόνια ο πληθυσμός σε αυτά τα ψάρια έχει μειωθεί περισσότερο από 50%.

Ο λόγος για τον οποίο εξαφανίζονται τόσο γρήγορα δεν είναι η υπερβολική αλιεία, αλλά τα ανθρώπινα… φάρμακα.

Στη μελέτη που έκανε η δρ Τζένιφερ Ριχέιτζ, ειδική ιχθυολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας, όλα τα ασημόψαρα ήταν θετικά σε τουλάχιστον μία φαρμακευτική ουσία που λαμβάνουν συστηματικά οι άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εξέτασαν 93 ψάρια και αποκάλυψαν ότι όλα ήταν μολυσμένα είτε με καρδιολογικά, είτε με αντικαταθλιπτικά, ακόμη και με αντιμυκιτισιακά ή οποιοδειδή φάρμακα.

Μάλιστα, στο 56% των ψαριών, οι ερευνητές εντόπισαν φαρμακευτικές ουσίες σε πολύ υψηλές ποσότητες και πολύ πιο πάνω από τα επίπεδα που προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στα ζώα της θάλασσας, σύμφωνα με την έρευνα.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι η έκθεση στα φάρμακα, ειδικά για τα ψάρια της νότιας Φλόριντας, ήταν ευρεία και ανησυχητική.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν 125 είδη ζώων που τρέφονται με ασημόψαρα, μεταξύ των οποίων γαρίδες και καβούρια. Το καθένα από αυτά είχε κατά μέσο όρο 11 φαρμακευτικές προσμίξεις, γεγονός που δείχνει ότι η μόλυνση δεν περιορίζεται σε αυτά, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα των ωκεανών.

Μόνο στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο συνταγογραφούνται περίπου 5 δισεκατομμύρια φάρμακα και οι δραστικές ουσίες καταλήγουν στο νερό του ωκεανού με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με τα λύματα ή με την απορροή των όμβριων υδάτων.

Και μπορεί οι ειδικοί να έχουν αποκαλύψει ένα νέο κύκλο μόλυνσης της θαλάσσιας πανίδας, όμως ακόμη δεν είναι γνωστές οι συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η διαδικασία τόσο στη θαλάσσια ζωή, όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο, που καταναλώνει τα μολυσμένα με φάρμακα ψάρια.

«Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι τα ανθρώπινα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ψαριών, όμως είναι πιθανό να έχουν αρνητική επίπτωση στο ενδοκρινολογικό και το αναπαραγωγικό τους σύστημα», εξηγεί η Ελενα Φάμπρι, καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογικών, Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στην Ιταλία.

Το πρόβλημα βέβαια δεν περιορίζεται στη Φλόριντα. Ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των υποδομών των λυμάτων παγκοσμίως, ώστε να καθαρίζονται από τις χημικές ουσίες τα νερά πριν πέσουν στις θάλασσες, τους ωκεανούς και τα ποτάμια.

Επίσης, θα πρέπει να τεθούν παγκοσμίως όρια για τον έλεγχο της ρύπανσης από φαρμακευτικά προϊόντα και να γίνονται τυποποιημένες μετρήσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς πρόκειται για ακόμη ένα παγκόσμιο πρόβλημα δίχως σύνορα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...