Μια μελέτη από το Καρδιολογικό Κέντρο Monzino του Μιλάνου έδειξε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του νέου κορονoϊού, όχι μόνο μειώνοντας τον αριθμό των μολυσμένων ατόμων, αλλά και μειώνοντας αποτελεσματικά το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Vaccines, έδειξε ότι σε άτομα άνω των 65 ετών που είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με κορονοϊό και συγγενείς ασθένειες του αναπνευστικού.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε περιοχές που τελέστηκε αντιγριπικός εμβολιασμός είναι χαμηλότερος από αυτούς σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού της γρίπης», ξεκαθάρισε ο Νταμιάνο Μπαλντασάρε, αναπληρωτής καθηγητής Iατρικής Bιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
Ο Mάουρο Αμάτο, ερευνητής στο κέντρο Monzino, επεσήμανε ότι η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε όντως ότι «η εξάπλωση του νέου κορονοϊού είναι αντιστρόφως ανάλογη με το ποσοστό εμβολιασμού κατά της γρίπης».
Επίσης, εκτίμησε ότι μια απλή αύξηση κατά 1% στην πληθυσμιακή κάλυψη των εμβολιασμένων κατά της γρίπης άνω των 65 ετών θα μπορούσε να συντελέσει στην αποφυγή σχεδόν 78.560 νέων κρουσμάτων.
Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, σε κάποιο βαθμό ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να διεγείρει κάποιους μηχανισμούς ανοσοαπόκρισης, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα απόκρισης ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.
Ο Aμάτο κατέληξε ότι «παρόλο που το εμβόλιο της γρίπης δεν μπορεί να αποτρέψει και να σταματήσει τη νέα λοίμωξη από κορονοϊό, τα άτομα που θα κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά την πιθανότητα μόλυνσης από Covid-19 και να βελτιώσουν τη συνολική ανοσία του σώματος».
Ασφαλής είναι η υδροξυχλωροκίνη για την καρδιά των ασθενών με Covid-19
Εξάλλου, μια άλλη ομάδα επιστημόνων από το ίδιο νοσοκομειακό ίδρυμα στο Μιλάνο διενήργησε μια άλλη έρευνα, σχετικά με το κατά πόσο η βραχέος χρόνου θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη αυξάνει ή όχι τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή αρρυθμία των ασθενών με Covid-19.
«Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη, που αξιολόγησε τον κίνδυνο σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας στους ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη. Στο δείγμα των ασθενών μας υπήρχε χαμηλό ποσοστό αρρυθμιών και κανένα περιστατικό που να σχετίζεται με την υδροξυχλωροκίνη», ανέφερε προ ημερών ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλέσιο Γκασπερέτι για τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία διενεργήθηκε από κοινού από το Καρδιολογικό Κέντρο Monzino του Μιλάνου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης.
Τα έως τώρα στοιχεία από άλλες μελέτες δείχνουν ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι αναποτελεσματική στους ασθενείς με σοβαρή Covid-19, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη η αποτελεσματικότητά της στα αρχικά στάδια της νόσου. Η νέα μελέτη δεν εξέτασε την αποτελεσματικότητα του εν λόγω φαρμάκου για την καταπολέμηση του κορονοϊού, αλλά κατά πόσο είναι ασφαλές για την καρδιά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία για τη χρήση του σε ασθενείς με Covid-19.
Είναι γνωστό ότι η υδροξυχλωροκίνη, η οποία εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προκαλεί μία ηλεκτρική αλλαγή στην καρδιά μερικών ασθενών (επιμήκυνση του διαστήματος QT στο ηλεκτροκαρδιογράφημα), κάτι που έχει συσχετιστεί με την πιθανότητα δυνητικά θανατηφόρας αρρυθμίας. Εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας, το φάρμακο για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλους αριθμούς ασθενών, σε οξεία φάση και με πολλαπλά προβλήματα υγείας.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο περιοδικό EP Europace της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, έγινε σε 649 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 62 ετών σε επτά νοσοκομεία και σε νοσηλεία κατ’ οίκον.
Ολοι, αρχίζοντας λίγο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, έπαιρναν 200 μιλιγκράμ υδροξυχλωροκίνης δύο φορές την ημέρα. Σε βάθος 16 ημερών, κατά μέσο όρο, δεν υπήρξαν καθόλου θανατηφόρες αρρυθμίες. Μόνο το 1% των ασθενών (επτά ασθενείς) εμφάνισαν σοβαρή αρρυθμία, αλλά κρίθηκε ότι καμία περίπτωση δεν σχετιζόταν με την υδροξυχλωροκίνη.
«Η θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη σχετιζόταν με επιμήκυνση του QT, όπως αναμενόταν, αλλά η αλλαγή ήταν μικρή. Δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στο φάρμακο και την εμφάνιση αρρυθμιών. Η μελέτη μας δείχνει ότι η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που μπορούν επίσης να επιμηκύνουν το QT, είναι ασφαλής για θεραπεία σύντομου χρόνου ασθενών με Covid-19 στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, εφόσον αξιολογείται η κατάστασή τους και κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα», σημείωσε ο δρ Γκασπερέτι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News