538
| ΙΝΤΙΜΕnews

Ερευνα: Πόσοι συνταξιούχοι επιστρέφουν στην εργασία

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2024, 14:18
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ερευνα: Πόσοι συνταξιούχοι επιστρέφουν στην εργασία

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2024, 14:18

Πόσοι τελικά είναι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα που συνεχίζουν να εργάζονται ή θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους;

Την απάντηση δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία εκτιμά ότι μόνο οι δύο στους 100 συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση της τους είτε γιατί βρίσκονται σε οικονομική ανάγκη, είτε θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους καθώς κατά κοινή ομολογία οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι χαμηλές.

Για την ακρίβεια το ποσοστό των συνταξιούχων οι οποίοι εργαζόταν πέρυσι ήταν 1,8% ή περίπου 50.000 στο σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά το 2024 καθώς δόθηκαν κίνητρα (καταργήθηκε το πέναλτυ περικοπής της σύνταξης για όσους εργάζονται). Ηδη από τις αρχές του χρόνου ο αριθμός των συνταξιούχων που εργάζονται ανέβηκε στις 180.000 άτομα και στο βαθμό που θα μειωθεί η φορολογία των εισοδημάτων τους, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κι άλλο.

Η έρευνα, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, έγινε το 2023 παράλληλα με την έρευνα εργατικού δυναμικού κι από αυτή προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Μέση ηλικία συνταξιοδότησης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μέση ηλικία κατά την οποία ξεκίνησε η λήψη σύνταξης γήρατος ήταν τα 58,6 έτη. Η ηλικία συνταξιοδότησης είναι λίγο μεγαλύτερη για τους άνδρες (58,9) σε σύγκριση με τις γυναίκες (58,2).

Μεγαλύτερες διαφορές εμφανίζονται στα άτομα διαφορετικού εκπαιδευτικού επιπέδου και συγκεκριμένα, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για τα άτομα κατώτερης εκπαίδευσης είναι 60,7 ενώ για τα άτομα μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης είναι αντίστοιχα 57,1 και 57,3 έτη.

Αναφορικά με τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, ανάλογα με το επάγγελμα της τελευταίας εργασίας, παρατηρείται ότι αυτή κυμαίνεται από τα 59 έτη για τα τεχνικά επαγγέλματα (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, οικοδόμους κά) έως τα 65,6 έτη για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων, σε ανώτερες διευθυντικές και διοικητικές θέσεις, συνταξιοδοτούνται μόλις περάσουν το κατώφλι των 63 ετών. Ενώ οι υπάλληλοι γραφείου συνταξιοτούνται (κατά μέσο όρο ηλικίας) στα 60,4 χρόνια.

Διαφορές παρατηρούνται και στη μέση ηλικία συνταξιοδότησης κατά Περιφέρεια. Η μικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης παρατηρείται στην Περιφέρεια Αττικής και οι μεγαλύτερες στις Περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων

Επιστροφή στην εργασία

Σύμφωνα με την έρευνα τα 7 στα 10 άτομα που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος σταμάτησαν να εργάζονται όταν συνταξιοδοτήθηκαν (ποσοστό 71,9%) ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (23,9%) δεν εργαζόταν ήδη πριν αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη, ενδεχομένως γιατί είχε χάσει τη δουλειά του.

Μικρά ποσοστά καταγράφονται για τα άτομα που είτε συνέχισαν να εργάζονται χωρίς ή με αλλαγές είτε επέστρεψαν στην αγορά εργασίας κάποια στιγμή αργότερα μετά τη συνταξιοδότηση τους (1,7%, 2,6% και 0,6%, αντίστοιχα)

Ο κύριος λόγος επιστροφής ή παραμονής στην αγορά εργασίας, των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, είναι οικονομικός – είτε επειδή υπήρχε ανάγκη (32,9%) είτε επειδή συνέφερε οικονομικά (14,0%).

Τα όρια ηλικίας

Επίσης αξιοσημείωτο είναι το έυρημα ότι το 15% των συνταξιούχων βγήκε στη σύνταξη υποχρεωτικά καθώς έφτασε στην “υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης” κάτι που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ένστολους.

Ακόμη μικρό ποσοστό, χαμηλότερο από 1% βρήκε στη σύνταξη επειδή τους προτάθηκαν συμφέροντες οικονομικοί όροι. Η περίπτωση αυτή αφορά στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των τραπεζών ή και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που εφαρμόστηκαν στα χρόνια των μνημονίων και μετέπειτα.

Τέλος, το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν εθνική σύνταξη γήρατος εκτιμάται σε 31,2%, το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν επαγγελματική ή ιδιωτική σύνταξη είναι πολύ χαμηλό, 0,4%, ενώ το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων ανέρχεται σε 2,5%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...