933
Τα νέα έργα του διάσημου καλλιτέχνη συχνά αντιπαραθέτουν τις εικόνες του πολέμου με στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής των Ουκρανών | Banksy via Instagram/via REUTERS

Επτά τα νέα γκράφιτι του Banksy στην κατεστραμμένη Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 18:19
Τα νέα έργα του διάσημου καλλιτέχνη συχνά αντιπαραθέτουν τις εικόνες του πολέμου με στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής των Ουκρανών
|Banksy via Instagram/via REUTERS

Επτά τα νέα γκράφιτι του Banksy στην κατεστραμμένη Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 18:19

Μέχρι πρότινος ο Banksy δεν είχε μοιραστεί καμία πληροφορία για το πού βρίσκεται. Ωστόσο, η εμφάνιση των τοιχογραφιών τις οποίες διακρίνει το ξεχωριστό του στυλ στην Ουκρανία άρχισε να κινεί υποψίες.

Ο ίδιος ο αγνώστων στοιχείων βρετανός καλλιτέχνης σύντομα αποκάλυψε πως ένα από τα έργα αυτά έφερε την υπογραφή του. Ο λόγος για ένα γκράφιτι στην Μποροντιάνκα, μια ουκρανική πόλη η οποία καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο καλλιτέχνης ανέβασε τρεις φωτογραφίες του γκράφιτι στο προφίλ του στο Instagram την Παρασκευή με τη λεζάντα να γράφει «Μποροντιάνκα, Ουκρανία». Ζωγραφισμένο στο πλάι ενός ερειπωμένου κτιρίου, το γκράφιτι απεικονίζει ένα κορίτσι που επιχειρεί κατακόρυφο πάνω σε ένα σωρό από μπάζα, έγραψε το περιοδικό Smithsonian.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy)

Η Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται περίπου  55υ χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου, υπέστη σημαντικές ζημιές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, νωρίτερα εφέτος. Περίπου 13.000 άνθρωποι ζούσαν στην πόλη πριν από τον πόλεμο, με τους περισσότερους από αυτούς να τρέπονται σε φυγή έπειτα από το ξέσπασμα του, μετέδωσε το CNN.

Η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων στα τέλη Φεβρουαρίου. Η λήξη της ρωσικής κατοχής, τον Απρίλιο, βρήκε την πόλη ερειπωμένη.

«Το γκράφιτι συμβολίζει ότι είμαστε αήττητοι» είπε στο στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Ολεξέι Σαβότσκα, ένας 32χρονος Ουκρανός. «Και ότι η χώρα μας είναι αήττητη».

Λίγες ημέρες μετά την παραπάνω ανάρτηση ο Banksy είπε στην Art Newspaper ότι το γκράφιτι με τη γυμνάστρια δεν είναι παρά ένα από τα επτά, στο σύνολο, νέα έργα του στην πολύπαθη χώρα..

Σε ένα από αυτά, επίσης στη Μποροντιάνκα, ένα νεαρό αγόρι καταφέρνει να ρίξει κάτω έναν ηλικιωμένο άνδρα στο πλαίσιο ενός αγώνα τζούντο. Ορισμένοι εικάζουν ότι ο μεγαλύτερος άνδρας δεν είναι άλλος από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι γνωστό πως είναι λάτρης του τζούντο, σημείωσε το Smithsonian.

Banksy via Instagram/via REUTERS

Eνα άλλο γκράφιτι του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη βρίσκεται σε μια πολυκατοικία στο Ιρπίν, ανέφερε το ίδιο Μέσο.

Το γκράφιτι αυτό, παρόμοιο με το πρώτο έργο του δημιουργού, του οποίου την πατρότητα ανέλαβε, επίσης απεικονίζει «μια γυμνάστρια με μια κορδέλα, η οποία αυτή τη φορά φοράει έναν νάρθηκα στο λαιμό και ισορροπεί πάνω από μια τρύπα στον τοίχο του κατεστραμμένου κτιρίου».

Banksy via Instagram/via REUTERS

Πολλά από τα γκράφιτι του Banksy στην Ουκρανία αντιπαραθέτουν τις εικόνες του πολέμου με στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής των πολιτών, συνέχισε το περιοδικό. Σε ένα από αυτά (βλ. κεντρική φωτογραφία) δυο παιδιά «χρησιμοποιούν» ένα μεταλλικό αντιαρματικό εμπόδιο ως τραμπάλα, έγραψε η Art Newspaper.

Η τέχνη του Banksy «στρατεύτηκε» υπέρ της Ουκρανίας και κατά το παρελθόν. Τον Μάρτιο, ένας ανώνυμος δωρητής πούλησε έναν πίνακα του έργου «CND Soldiers», ενός από τα πλέον διάσημα έργα του καλλιτέχνη με αντιπολεμικό χαρακτήρα, προκειμένου να διαθέσει τα έσοδα σε ένα παιδικό νοσοκομείο στο Κίεβο. Το έργο αυτό, ζωγραφισμένο το 2003, αρχικά αποτέλεσε μια μορφή διαμαρτυρίας του καλλιτέχνη για τον πόλεμο στο Ιράκ, κατά την ίδια πηγή.

Τα επτά γκράφιτι στην Ουκρανία αποτέλεσαν τα πρώτα δημόσια έργα του Banksy εδώ και ένα χρόνο. Σύμφωνα με το Reuters, μάλιστα, τα γκράφιτι στη στη Μποροντιάνκα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρων πολλών ανθρώπων οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν στην πόλη για να τα δουν από κοντά.

«Ανθρωποι όπως ο Banksy και άλλες προσωπικότητες διεθνούς βελληνικούς έρχονται εδώ και δείχνουν στον κόσμο τι μας έκανε η Ρωσία», δήλωσε μία εξ αυτών, η 31χρονη Αλίνα Μαζούρ από το Κίεβο. «Αυτή είναι μια τόσο ιστορική στιγμή για τη χώρα μας».

Κάτοικοι της περιοχής βγάζουν φωτογραφίες το έργο του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη στον τοίχο ενός κατεστραμμένου κτιρίου στην ουκρανική πόλη Μποροντιάνκα | REUTERS/Gleb Garanich

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...