691
Διαμαρτυρία ακτιβιστών στο Καπιτώλιο, στις 16 Ιανουαρίου, με αίτημα την καθαίρεση του προέδρου Τραμπ | REUTERS/Michael A. McCoy

Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για τη δίκη του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 14:45
Διαμαρτυρία ακτιβιστών στο Καπιτώλιο, στις 16 Ιανουαρίου, με αίτημα την καθαίρεση του προέδρου Τραμπ
|REUTERS/Michael A. McCoy

Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για τη δίκη του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 14:45

Αυτό που προσπάθησε τόσο πολύ να εμποδίσει, τη δίκη του με το ερώτημα της καθαίρεσης από το αξίωμα, έχει πλέον να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Από σήμερα Τρίτη, στις 13:00 (τοπική ώρα, 20:00 στην Ελλάδα) η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, καλείται να αποφασίσει αν είναι βάσιμο το κατηγορητήριο που συνέταξαν οι Δημοκρατικοί.

Είναι η τρίτη δίκη αμερικανού προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης: προηγήθηκαν ο Αντριου Τζόνσον το 1868 και ο Μπιλ Κλίντον το 1999. Θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του Τραμπ από το αξίωμα, αλλά με δεδομένη την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, αυτό είναι σχεδόν απίθανο.

Τι είναι η παραπομπή (impeachment);

Η διαδικασία αφορά αδικήματα όπως την προδοσία, τη δωροδοκία και «άλλα σοβαρά αδικήματα», αν και το αμερικανικό Σύνταγμα είναι ασαφές ως προς τι συμπεριλαμβάνεται στην τελευταία κατηγορία. H δίκη είναι, πάντως, πολιτική, γιατί οι γερουσιαστές δεν είναι δικαστές και δεν επιβάλλουν ποινές, πλην φυσικά της καθαίρεσης.

Ο πρόεδρος ασκεί κανονικά την εξουσία κατά τη διάρκεια της δίκης.

Για ποιο λόγο κατηγορείται ο Τραμπ;

Κατά του Ντόναλντ Τραμπ έχουν διατυπωθεί δύο κατηγορίες.

Πρώτον, το ότι ζήτησε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να εκλεγεί εκ νέου στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 2020. Ο πρόεδρος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πάγωσε στρατιωτική βοήθεια αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων και πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ώστε να προχωρήσει μια υπόθεση που αφορούσε τον γιο του βασικού Δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν.

Δεύτερον, ο Τραμπ κατηγορείται για παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου όταν αρνήθηκε να επιτρέψει σε συνεργάτες του να καταθέσουν στο σώμα σε μια προηγούμενη διαδικασία με στόχο την καθαίρεση.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν έχει διαπράξει τίποτα ύποπτο και ότι οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούν με ισχνή επιχειρηματολογία.

Γιατί – και πώς – φτάσαμε εδώ;

Μέσα σε περίπου έξι μήνες ξεδιπλώθηκε το πολιτικό δράμα που κατέληξε στη δίκη.

Τον περασμένο Ιούλιο έγινε το επίμαχο τηλεφώνημα του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Ενα μήνα αργότερα ανώνυμος αξιωματούχος κατήγγειλε ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αποκρύψει στοιχεία.

Από εκεί και πέρα, από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων ερεύνησε την υπόθεση και κατέληξε στο κατηγορητήριο. Με την ψηφοφορία τον περασμένο Δεκέμβριο, η παραπομπή πήρε τον δρόμο για τη Γερουσία που θα δικάσει τον πρόεδρο.

Πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία;

Και για αυτό το ζήτημα, το αμερικανικό Σύνταγμα είναι ασαφές.

Οι πρόεδροι των ομάδων των δύο κομμάτων στη Γερουσία, ο Μιτς ΜακΚόνελ των Ρεπουμπλικανών και ο Τσακ Σούμερ των Δημοκρατικών, θα αποφασίσουν για τις λεπτομέρειες της δίκης.

Ηδη ο ΜακΚόνελ έχει καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Η διαδικασία θα είναι «fast-track» με 12ωρες συνεδριάσεις καθημερινά, όπως καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί, αλλά επί της ουσίας δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να την παρατείνουν.

Η διαδικασία δεν απέχει πολύ από μια κανονική δίκη: και οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους και θα υπάρχει (ίσως) και εξέταση μαρτύρων. Τελικά οι γερουσιαστές θα συζητήσουν μεταξύ τους πριν ψηφίσουν.

Η καθαίρεση απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφοι στους 100) με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν 53 έδρες και τους Δημοκρατικούς 47 έδρες. Αν δεν υπάρξει κάποια πραγματικά τεράστια έκπληξη, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

Ποιοι είναι οι βασικοί παίκτες;

Πέρα από τους επικεφαλής των κομμάτων, σημαντικός θα είναι ο ρόλος του προεδρεύοντος της δίκης. Ο Τζον Ρόμπερτς, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα είναι αυτός που θα επιβλέπει την ομαλή διεξαγωγή.

Παρών στη διαδικασία, μέλος της υπερασπιστικής ομάδας, θα είναι ο Κεν Σταρ, ο εισαγγελέας που πριν από δύο δεκαετίες είχε ερευνήσει μια υπόθεση που αφορούσε τον Μπιλ Κλίντον αποκαλύπτοντας παράλληλα και την υπόθεση της Μόνικα Λιουίνσκι.

Θα εμφανιστεί ο Τραμπ;

Θεωρητικά, ο κατηγορούμενος μπορεί να εμφανιστεί και ο ίδιος, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα τον δούμε. Γνωρίζουμε πάντως τι θα πουν συνήγοροί του.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να δουν βασικούς μάρτυρες. Ο Τραμπ θα ήθελε να δει τον Τζο Μπάιντεν και τον πληροφοριοδότη να καταθέτουν σε αντιπαράσταση, αλλά και οι Δημοκρατικοί να δουν στενούς συνεργάτες του Τραμπ, όπως τον πρώην σύμβουλο Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Ολα αυτά μόνο αν η δίκη δεν είναι σύντομη.

Και πότε θα τελειώσουν αυτά;

Το πρόγραμμα του Μιτς ΜακΚόνελ με τις μάλλον εξοντωτικές 12ωρες συνεδριάσεις εξασφαλίζει μια μάλλον σχετικά γρήγορη ολοκλήρωση,σε λίγες εβδομάδες. Δεν είναι μόνο το μάλλον προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, αλλά οι ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας για το 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...