1115
Το ισραηλινό πυροβολικό σφυροκοπά περιοχή κοντά σε χωριά στο νότιο Λίβανο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας | EPA/ATEF SAFADI

Επιχείρηση «Βόρεια Βέλη»: Γιατί το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2024, 10:22
Το ισραηλινό πυροβολικό σφυροκοπά περιοχή κοντά σε χωριά στο νότιο Λίβανο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας
|EPA/ATEF SAFADI

Επιχείρηση «Βόρεια Βέλη»: Γιατί το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2024, 10:22

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μία «περιορισμένη, τοπική και στοχευμένη» χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ενώ συνέχισε να σφυροκοπά θέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης κοντά στα σύνορα και στη Βηρυτό.

«Οι IDF (ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις) ξεκίνησαν περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες επιδρομές στο έδαφος, βάσει πληροφοριών εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο στρατός.

«Αυτοί οι στόχοι βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ», συνέχισε η ανακοίνωση. «Η επιχείρηση “Βόρεια Βέλη” θα συνεχιστεί σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης και παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και άλλες περιοχές».

Λίγο αργότερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σφοδρές μάχες με τη Χεζμπολάχ διεξάγονται στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με καταχώριση του εκπροσώπου τους Αβιτσάι Αντράι στο X.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε επίσης λόγο για εκτοξεύσεις βλημάτων από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Αφού οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν νωρίς το πρωί στη Μέτουλα και την Αβιβίμ, σε καθεμιά απ’ αυτές τις δύο ζώνες «εντοπίσθηκαν βλήματα προερχόμενα από το Λίβανο», αναφέρεται σε στρατιωτικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα βλήματα «αναχαιτίσθηκαν» και άλλα «έπεσαν» κυρίως σε μη κατοικημένες ζώνες.

Από την άλλη πλευρά, τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα χτύπημα στόχευσε κτίριο σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη νότια πόλη της Σιδώνας νωρίς την Τρίτη, ενώ το Al Jazeera ανέφερε πολλαπλά θύματα.

Αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος του βομβαρδισμού ήταν το σπίτι παλαιστινίου διοικητή ένοπλης πτέρυγας.

Το ισραηλινό πυροβολικό χτυπά κτίρια στο νότιο Λίβανο, το πρωί της Τρίτης – REUTERS/Jim Urquhart

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Αϊν αλ Χίλουα, τον αρχηγό του λιβανέζικου παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φατάχ, ο οποίος φέρεται να τραυματίστηκε, όπως ανέφερε ο Guardian.

Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα στον υπερπλήρη καταυλισμό, τον μεγαλύτερο από τους πολλούς παλαιστινιακούς καταυλισμούς του Λιβάνου, από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες πριν από ένα χρόνο.

Παράλληλα, σημειώθηκαν επιθέσεις σε θέσεις στη Συρία, κοντά στη Δαμασκό, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ισραηλινός στρατιώτης τοποθετεί τη σημαία της χώρας του σε τεθωρακισμένο, στα σύνορα με τον Λίβανο – REUTERS/Jim Urquhart

Είχαν προηγηθεί, τη Δευτέρα, αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε το επόμενο στάδιο της επιχείρησής του στον Λίβανο μετά από συνεδρίαση υπό την προεδρία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Νωρίς την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και τη Βηρυτό τις τελευταίες 24 ώρες.

Ισχυρά ισραηλινά πυρά καταγράφηκαν κατά μήκος των συνόρων στον Λίβανο, στην περιοχή βόρεια της ισραηλινής κοινότητας Κιριάτ Σμόνα, όπου ισραηλινά τεθωρακισμένα και πεζικό προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006.

Παράλληλα, οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν στη Βηρυτό και σε τουλάχιστον 10 σημεία στα νότια της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός κήρυξε τις περιοχές Μέτουλα, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλάντι στο βόρειο Ισραήλ, ως κλειστή στρατιωτική ζώνη.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι κοινότητες του Λιβάνου Μαρτζαγιούν, Ουαζάνι και Κίαμ βομβαρδίζονταν το βράδυ της Δευτέρας.

Η περιοχή, με τα διάσπαρτα χωριά της και το θαμνώδες τοπίο που κρύβει καταφύγια και σήραγγες μάχης, αποτελεί εδώ και καιρό βάση για τους ενόπλους της Χεζμπολάχ, ενώ ήταν πεδίο σφοδρών μαχών κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ πριν από 18 χρόνια.

Στο μεταξύ, ο λιβανέζικος στρατός δήλωσε ότι «επανατοποθετεί και ανασυντάσσει τις δυνάμεις του» εν μέσω αναφορών ότι έχει αποσυρθεί σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από τα νότια σύνορα της χώρας. Ο στρατός του Λιβάνου έχει μείνει ιστορικά στο περιθώριο των μεγάλων συγκρούσεων με το Ισραήλ και κατά τον τελευταίο χρόνο των εχθροπραξιών δεν έχει πυροβολήσει τον ισραηλινό στρατό.

Κοινή γραμμή Οστιν – Γκάλαντ

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε αργότερα ότι είχε μιλήσει με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, και ότι οι δύο τους «συμφώνησαν στην ανάγκη να διαλυθεί η επιθετική υποδομή [της Χεζμπολάχ] κατά μήκος των συνόρων».

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι «καλά προετοιμασμένες» για να υπερασπιστούν το προσωπικό και τους συμμάχους των ΗΠΑ και προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες για το Ιράν» σε περίπτωση άμεσης επίθεσης στο Ισραήλ, ενώ τόνισε πως «απαιτείται διπλωματική λύση για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων».

Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας – REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ο Τζο Μπάιντεν είπε νωρίτερα ότι ήταν ενήμερος για τα σχέδια του Ισραήλ να εξαπολύσει μια επιχείρηση στο Λίβανο, και τόνισε ότι χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανήσυχοι για το σχέδιο εξόδου του ισραηλινού στρατού από τον Λίβανο και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μακρόχρονης παραμονής του στη χώρα.

Γιατί το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο;

Το Ισραήλ λέει ότι εισέβαλε επειδή θέλει να αποκαταστήσει την ασφάλεια στις ισραηλινές κοινότητες του βορρά και την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων τους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν λόγω των συνεχών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ, τον τελευταίο χρόνο.

Οι ακριβείς παράμετροι της στρατιωτικής επιχείρησης δεν είναι ακόμη σαφείς, σημείωσε η Telegraph. Μια «περιορισμένη» εισβολή θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να εκκαθαριστεί απλώς ο νότιος Λίβανος από τους ενόπλους και τις θέσεις της Χεζμπολάχ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στο βόρειο Ισραήλ και να επιτραπεί στους κατοίκους να επιστρέψουν.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες μπορεί να αποχωρήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αποστολών τους στο νότιο Λίβανο, όπως υπαινίχθηκαν ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αλλά για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την πλήρη εισβολή στον Λίβανο και την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από την εξουσία, αντί απλώς να σκοτώσει τα μέλη της στο νότο, σύμφωνα με την Telegraph.

Σε αυτό το σενάριο, δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει τον νότιο Λίβανο, να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ή απλώς να εγκαταλείψει εντελώς την περιοχή μετά την ολοκλήρωση των στόχων του.

Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια;

Δεν είναι σαφές πού θα συνεχιστεί η σύγκρουση από εδώ και πέρα. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ήδη πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιορίσει στο ελάχιστο την κλίμακα της εισβολής.

Ωστόσο, αυξάνονται οι αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Νετανιάχου λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά τη λήψη των αποφάσεών του.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι το Ιράν θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση εκδίκησης στο Ισραήλ για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα.

Ο Νετανιάχου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το Ιράν θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος του, σε μια ομιλία του την παραμονή της εισβολής στον Λίβανο, προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι «δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Μέση Ανατολή» που το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να χτυπήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...