Ελικόπτερα, βαριά μηχανήματα και 200 εργάτες δουλεύουν κάθε ημέρα με ζήλο για να απελευθερώσουν εκατοντάδες χιλιάδες σολομούς που παγιδεύτηκαν στον ποταμό Φρέιζερ, στη Βρετανική Κολομβία, όταν συνέβη κατολίσθηση και δημιούργησε αδιάβατο φράγμα.
Οι άνθρωποι απομακρύνουν τα μπάζα από το ποτάμι και εν συνεχεία μεταφέρουν τα ψάρια σε ειδικούς θαλάμους τους οποίους μεταφέρουν ελικόπτερα σε σημείο από όπου εκείνα είναι σε θέση να συνεχίσουν την πορεία τους. Για το θέμα έχει διαφωτιστικό ρεπορτάζ ο Guardian.
Κάθε χρόνο, πολλά είδη σολομού του Ειρηνικού Ωκεανού ανεβαίνουν τον ποταμό Φρέιζερ στην περιοχή του Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά,με σκοπό την αναπαραγωγή τους. Εφέτος οι σολομοί ατύχησαν.
Τρεις χιλιάδες ψάρια μεταφέρονται κάθε ημέρα με τη βοήθεια του ανθρώπου. Συνολικά έχουν συνεχίσει το ταξίδι τους με ελικόπτερο περί τα 44.000 ψάρια, ενώ από κανάλια που κατασκευάστηκαν ειδικά για τον απεγκλωβισμό τους διασώθηκαν 12.000 σολομοί. Πρόκειται για τιτάνια προσπάθεια.
Οι εργάτες στο έργο τους έχουν τη συμπαράσταση των ντόπιων αυτοχθόνων, οι γνώσεις των οποίων σχετικά με τους σολομούς αποδείχθηκαν πολύτιμες στην όλη επιχείρηση διάσωσης.
Ο ακριβής αριθμός των παγιδευμένων δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί σε ένα ποτάμι λασπώδες. Πάντως σε ορισμένα από τα ψάρια που σώζονται τοποθετείται ειδικός πομπός ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση της πορείας τους.
Οι προσπάθειες των διασωστών στη Βρετανική Κολομβία γίνονται σε δύσκολους καιρούς (και) για τα ψάρια: στη συγκεκριμένη περιοχή της Βόρειας Αμερικής τα διάφορα υδροηλεκτρικά φράγματα που έχουν κατασκευαστεί έχουν μπλοκάρει τα περάσματα των σολομών που έρχονται από τον ωκεανό. Κάποια από τα είδη του σολομού απειλούνται με αφανισμό, αφού ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί μέχρι και 75%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News