Η βασιλική κηδεία προβλέπει αυστηρά καθορισμένα βήματα και διαδικασίες, οι οποίες, ακριβώς λόγω των 70 ετών που η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ παρέμεινε στον θρόνο, δεν έχουν ξανασυμβεί από το 1952 και την κηδεία του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ’.
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα πραγματοποιηθεί δέκα ημέρες μετά τον θάνατό της στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, ενώ πριν από την τελετή, η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα 23 ώρες την ημέρα για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής. Η Ελισάβετ θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον σύζυγο της Φίλιππο.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
To πρωτόκολλο προβλέπει διαδικασίες που αρχίζουν από την ημέρα της ανακοίνωσης του θανάτου, που ήδη τηρήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα. Πριν από την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης από το Μπάκιγχαμ, υπήρξε σειρά τηλεφωνημάτων από τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας στην πρωθυπουργό Λιζ Τρας, το υπουργικό συμβούλιο καθώς και τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα σχεδιάσουν τις τιμητικές τελετές σε όλη τη χώρα.
Ο κωδικός της ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας εδώ και χρόνια ήταν «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», αν και κατά πληροφορίες ο κωδικός αυτός έχει αλλάξει για λόγους ασφαλείας. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στις βασιλικές κατοικίες και οι καμπάνες ηχούν πένθιμα. Οπως προβλέπει η παράδοση, η κορνιζαρισμένη επίσημη ανακοίνωση του θανάτου στερεώθηκε στα κάγκελα της πύλης του Μπάκιγχαμ.
Την πρώτη ημέρα πένθους προβλέπονται κανονιοβολισμοί αποχαιρετισμού της βασίλισσας. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, ενώ ο Κάρολος, ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας, προβλέπεται να συναντηθεί με τον επιφορτισμένο αξιωματούχο του παλατιού (Earl Marshal) για να υπογράψει επισήμως τα σχέδια της κηδείας, που θεωρείται βέβαιο ότι έχουν ήδη καθοριστεί.
Αν και τα πρωτόκολλα δεν είναι δημόσια, ο Guardian έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν λεπτομέρειες για τα σχέδια, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» (σε περίπτωση που η βασίλισσα πέθανε στην Αγγλία) και «Επιχείρηση Μονόκερως», αν πέθαινε στην κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία, όπως και τελικά συνέβη.
Τρένο ή αεροπλάνο;
Η «Επιχείρηση Μονόκερως» προβλέπει ότι μετά τον θάνατο της βασίλισσας στο Μπαλμόραλ, η σορός αναμένεται να μεταφερθεί με τρένο από το Αμπερντίν (που βρίσκεται κοντά στο Μπαλμόραλ) στο Εδιμβούργο, στο Παλάτι του Χολιροντχάουζ, δηλαδή στην επίσημη κατοικία της βασίλισσας στην πρωτεύουσα της Σκωτίας.
Στη συνέχεια, με πομπή το φέρετρό της θα μεταφερθεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αιγιδίου στη Σκωτία, όπου αξιωματούχοι και βουλευτές θα αποτίσουν φόρο τιμής και θα υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων. Ο καθεδρικός του Αγίου Αιγιδίου (St Giles’ Cathedral) θα παραμένει ανοιχτός ολόκληρο το 24ωρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Στη συνέχεια, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το φέρετρό της βασίλισσας θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με το βασιλικό τρένο, που αποκαλείται το «παλάτι του Μπάκιγχαμ σε ρόδες» και το οποίο θα ταξιδεύει αργά προς τον Νότο, στην κύρια γραμμή της ανατολικής ακτής προς το Λονδίνο, ή αν το φέρετρο θα μεταφερθεί με αεροσκάφος, όπως εκτιμά ο Guardian.
Από το Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ
Την τέταρτη ημέρα από τον θάνατο της βασίλισσας προβλέπεται η πρόβα της μεταφοράς του φερέτρου από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ. Οπως αναφέρει η Evening Standard, μετά την πρόβα και όταν οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνει η Επιχείρηση Λιοντάρι, η πρώτη μεγάλη τελετουργική εκδήλωση που προηγείται της κηδείας: το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ.
Το φέρετρο θα μεταφερθεί πιθανότατα σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, συνοδεία πομπής, και κατά την άφιξη θα γίνει μια σύντομη τελετή. Θα τοποθετηθεί στο μέσον της Αίθουσας του Γουέστμινστερ (Westminster Hall) και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για ορισμένες ημέρες (τρεις έως πέντε, κατά τις πληροφορίες) επί 23 ώρες το 24ωρο. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, θα υπάρχουν ειδικά εισιτήρια (VIPs) για τους επισήμους που επιθυμούν μια αποχαιρετιστήρια «ακρόαση».
Το πρωτόκολλο προβλέπει ειδικές ονομασίες για τις διαδικασίες συντονισμού εντός του Γουέστμινστερ (Operation Marquee) και εκτός αυτού (Operation Feather) για την ουρά των χιλιάδων ανθρώπων που αναμένεται να συγκεντρωθούν για το προσκύνημα. Την έκτη μέρα από τον θάνατο της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί η πρόβα της εξοδίου ακολουθίας.
Οσο συνεχίζεται το προσκύνημα μέχρι την κηδεία, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, εκτός από την ημέρα κατά την οποία ο νέος βασιλιάς θα ανέλθει επίσημα στο θρόνο, όταν και θα υψωθούν ξανά. Την παραμονή της κηδείας, ο βασιλιάς Κάρολος θα υποδεχθεί ξένες βασιλικές οικογένειες που θα παραστούν στην τελετή.
Θα ταφεί δίπλα στον σύζυγό της, Φίλιππο
Η κηδεία, που βεβαίως θα γίνει δημοσία δαπάνη, θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, πιθανότατα κατά τη δέκατη ημέρα από τον θάνατο της Ελισάβετ, που ασφαλώς θα είναι ημέρα εθνικού πένθους και αργία. Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί με πομπή στο Αββαείο του Γουέστμινστερ για την κηδεία. Στις 12.00 το μεσημέρι θα τηρηθεί σιγή δύο λεπτών σε ολόκληρη τη χώρα. Στη συνέχεια θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία και όταν ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει μια άλλη πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ, όπου περί τις 16.00 το απόγευμα θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και η Ελισάβετ θα ταφεί δίπλα στον σύζυγό της, Φίλιππο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News