Σε σαφώς χαμηλότερους τόνους σε σχέση με εκείνη του Προεδρικού Μεγάρου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η λογική «τώρα πρέπει να πέσουν οι τόνοι» συνεχίστηκε και στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, με την επιλογή φράσεων, όρων και χαρακτηρισμών να είναι πολύ πιο προσεκτική, ειδικά από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου έρχεται τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στη γειτονιά μας. Πιστεύουμε στην ελληνοτουρκική φιλία η οποία πρέπει να στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό, το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες & την εδαφική ακεραιότητα των δυο χωρών. pic.twitter.com/aZMDbsLyca
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 7, 2017
Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι διαφορετικές μας θέσεις είναι γνωστές και σαφείς», αλλά «σημασία έχει να αναδεικνύουμε τις συγκλίσεις και να διατυπώνουμε τις διαφωνίες μας με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη» (δείτε το βίντεο από τη συνομιλία Τσίπρα – Ερντογάν κάτω).
Στις κοινές τους δηλώσεις ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, κάτι όμως που όπως διεμήνυσε, μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και του «θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, της Συνθήκης της Λωζάνης.
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι εν έτει 2017 δεν μπορεί να επικρέμεται πάνω από τις σχέσεις των χωρών μας το casus belli, και στο σημείο αυτό έθεσε των θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, τονίζοντας ότι οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις των δύο χωρών και ιδίως για τους πιλότους τους.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στον Τύπο, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να υποβαθμίσει ή τουλάχιστον να θολώσει τα νερά σχετικά με τις αξιώσεις του τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης – θέμα που προκάλεσε νωρίτερα την πρωτοφανή αντιπαράθεση των προέδρων των δύο χωρών μπροστά στις κάμερες.
«Ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν άνοιξε με ειλικρίνεια όλη την ατζέντα των συζητήσεων και είναι θεμιτό αυτό, γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Δύο φίλες χώρες πρέπει να συνομιλούν και όπου συμφωνούν και όπου διαφωνούν», αλλά για τη Συνθήκη της Λωζάνης, «αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν ζητάει την αναθεώρηση. Γιατί ακόμη και να τη ζήταγε, θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε την Ιαπωνία και άλλες εννέα χώρες», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Είμαι μπερδεμένος αν αυτό που θέτει, είναι ο εκσυγχρονισμός ή η ορθή τήρηση της Συνθήκης, όπως το θέμα που αναφέρει για τη Δυτική Θράκη», παρατήρησε με νόημα για να συμπληρώσει: «Κατάλαβα επίσης -και πρέπει να το επισημάνω- ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων μας».
Για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και έλληνες πολίτες, δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών».
Oι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα δεν αποτελούν ζήτημα διαπραγμάτευσης με άλλη χώρα, αλλά πρόταγμα που αφορά την Κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 7, 2017
«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές», διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.
Είχε προηγηθεί η παρατήρηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «υπεγράφη από 11 χώρες, μέχρι και η Ιαπωνία την έχει υπογράψει. «Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχουν για τα μειονοτικά; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος.
«Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γειτονικής χώρας, δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη», επέμεινε ο κ. Ερντογάν, μιλώντας ωστόσο για ανάγκη «εκσυγχρονισμού» (και όχι αναθεώρησης) της Συνθήκης.
Στην Τουρκία, υποστήριξε, «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με εργασίες σε εκκλησίες και μοναστήρια. Δεν έχουμε κανένα θέμα με την ελευθερία της πίστης, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν θέματα στη Δυτική Θράκη και δεν πρέπει να συνεχίσουν αυτά τα θέματα να υπάρχουν», θέτοντας παράλληλα και θέμα τζαμιών ενώπιον του Πρωθυπουργού.
Η αναφορά αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από τον Αλέξη Τσίπρα, όταν πήρε τον λόγο στη συνέχεια. «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί», σχολίασε με νόημα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Αγιά Σοφιά. «Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία», ήταν το μήνυμά του προς τον τούρκο πρόεδρο.
Από τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ερντογάν δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα έκδοσής τους, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε πως είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που -όπως σημείωσε- έχει καταργήσει την θανατική ποινή και στην οποία «δεν γίνονται βασανιστήρια», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση.
«Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Είμαστε μία χώρα δημοκρατική με κράτος Δικαίου όπου βασική αρχή είναι η διάκριση των εξουσιών και κατά συνέπεια οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης -ως ανεξάρτητη- γίνονται απολύτως σεβαστές απ’ όλους μας», ήταν η απόφαση του ο έλληνα Πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, η ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μια δίκαιη δίκη.
Για το Κυπριακό τέλος, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας για μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν με ασφάλεια, τονίζοντας ότι η λύση του ζητήματος πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Το Κυπριακό, π αρατήρησε ο κ. Τσίπρας, μένει ανοιχτό 43 χρόνια γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε παράνομη εισβολή στην Κύπρο.
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε την ευθύνη του αδιεξόδου στο ζήτημα, αποκλειστικά στην ελληνοκυπριακή πλευρά (που όπως είπε, έχει επανειλημμένως αποχωρήσει αιφνιδιαστικά από τις συνομιλίες). «Θέλουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τίθενται θέματα την τελευταία στιγμή που είναι υπεκφυγές για να μην καταλήξουμε κάπου», ήταν το βασικό επιχείρημά του, ενώ για την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, είπε πως αν είχε «περάσει» το σχέδιο Ανάν, δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο.
«Λέγεται ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό στην Κύπρο, όπως άλλωστε και η Ελλάδα. Αν είχε εφαρμοστεί δεόντως το σχέδιο Ανάν, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο, όμως. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε σε αυτό το σημείο», σχολίασε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να συνεχίσουμε, εργαζόμενοι από κοινού, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του ζητήματος».
To non paper του Μεγάρου Μαξίμου
Με non paper το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να οριοθετήσει τις σχέσεις με την Τουρκία.
Στην άτυπη ενημέρωση του πρωθυπουργικού μεγάρου, επισημαίνονται οι απαντήσεις Τσίπρα στις δηλώσεις Ερντογάν, εξηγείται τι συμφωνήθηκε και αναλύονται οι προϋποθέσεις καλών σχέσεων τνω δύο χωρών.
Κατά το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός «σε μια περίοδο κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανησυχητικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με άμεσες συνέπειες στην σταθερότητα της περιοχής, στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Ενα κεφάλαιο που «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια».
Σύμφωνα με το Μαξίμου «αν η Τουρκία δεν το αποδεχτεί θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων».
«Οι προϋποθέσεις
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αναγκαίο για να μπούμε σε νέο κεφάλαιο είναι
Α) Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης (απέρριψε και αποδόμησε την ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της. Καλωσορίζεται η αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης)
Β) Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο (όπου ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli. Καλωσορίζεται το γεγονός ότι ο Τ/Πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας»)
Γ) Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Gutteres (όπου έθεσε θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, αποχώρησης στρατού. Καλωσορίζεται η δήλωση του Τ/Προέδρου ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση)
– Παράλληλα απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία αλλά ότι στην Ελλάδα είναι κράτος-δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές».
Τι συμφώνησαν Τσίπρας-Ερντογάν (πάντα κατά το ίδιο non paper)
«Στο πλαίσιο αυτό
Συμφωνήθηκε η – υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών – επανέναρξη των συνομιλιών ΜΟΕΑ (με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ) και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα,
Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών
Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.
Επιπλέον:
Τονίσθηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης. Καλωσορίζουμε τη δήλωση Τ/Προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας»
Σε απάντηση σχολίων για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίσθηκε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς – κακώς – κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία»
Υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την δημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζει το ίδιο non paper.
Πορεία κατά της επίσκεψης Ερντογάν στο κέντρο της Αθήνας
Με κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης σύνθημα «Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες», οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησαν απελευθέρωση των 9 Κούρδων και Τούρκων συλληφθέντων.
«Καλούμε τον λαό της Ελλάδας να υπερασπιστεί τους αγωνιστές από την Τουρκία και να εκφράσει την διεθνιστική αλληλεγγύη του απέναντι στις διώξεις των ιμπεριαλιστών και των συνεργατών τους γιατί ο αγώνας των καταπιεσμένων λαών είναι κοινός.Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει την συνεργασία της με τον τούρκικο φασισμό και να αφήσει άμεσα ελεύθερους τους 9 αγωνιστές που προσήγαγε με βασανιστήρια», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Η Ελληνική Αστυνομία είχε αποκλείσει τις «εξόδους» προς το Σύνταγμα από τις οδούς Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου, με κλούβες από το ύψος των οδών Σίνα, Εδουάρδου Λω και Χρήστου Λαδά αντίστοιχα, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος διαμένει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».
Λίγη ώρα μετά, η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News