348
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σόφια τον περασμένο Δεκέμβριο | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επιχείρηση «Επάνοδος στα Βαλκάνια» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 10:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/01/2022, 11:45
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σόφια τον περασμένο Δεκέμβριο
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επιχείρηση «Επάνοδος στα Βαλκάνια» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 10:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/01/2022, 11:45

Ως πεδίο της ενεργού ελληνικής διπλωματίας, στο υψηλότερο επίπεδο μάλιστα, αναδεικνύονται πλέον τα Βαλκάνια –και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί τις δικές του κινήσεις, με το πρόσφατο επιτυχημένο ταξίδι στα Τίρανα και την υποδοχή του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Αγκυρα.

Η «επάνοδος» της Ελλάδας στα Βαλκάνια ορίστηκε εξάλλου ως μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τη χρονιά που άρχισε, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των πρεσβειών και των Μόνιμων Αντιπροσωπειών της χώρας στο εξωτερικό –«μπορούμε και οφείλουμε να καταστούμε η ατμομηχανή της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της ευημερίας στα Βαλκάνια, να είμαστε ουσιαστικά παρόντες σε όλα τα επίπεδα» επεσήμανε την περασμένη Πέμπτη ο Πρωθυπουργός.

Ηδη πάντως ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει τις κινήσεις του, με την επίσκεψη στη Σόφια στις 20 του περασμένου Δεκεμβρίου, για να συναντηθεί με τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ. Αυτή η επίσκεψη-εξπρές εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνοδεύεται από κλιμάκιο υπουργών.

Σε άλλο δύσκολο πεδίο, αυτό των σχέσεων με τη Σερβία, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί το Βελιγράδι στις 28 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας, παρουσία πολυμελούς ελληνικής υπουργικής αποστολής.

Ακολούθως, στις 10 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Κροατία, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κροάτης ομόλογός του Αντρέι Πλένκοβιτς. Στα τέλη Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία.

Στο μεταξύ, με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ (Miroslav Lajčák) συναντήθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Συζήτησαν την πορεία και τα επόμενα βήματα στον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, ενώ ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειές του για την επίτευξη προόδου στις σχέσεις των δύο πλευρών, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...