534
Η Εύα Καϊλή στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο | AP Photo/Jean-Francois Badias

«Επιχείρηση αντεπίθεση» από την Εύα Καϊλή: Πώς μπορεί να εκτροχιάσει την έρευνα για το Qatargate

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2023, 16:22
Η Εύα Καϊλή στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο
|AP Photo/Jean-Francois Badias

«Επιχείρηση αντεπίθεση» από την Εύα Καϊλή: Πώς μπορεί να εκτροχιάσει την έρευνα για το Qatargate

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2023, 16:22

Μετά και την επίσημη επιστροφή της στο Ευρωκοινοβούλιο, η Εύα Καϊλή περνά πλέον στην αντεπίθεση για το πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, με στόχο να ανατρέψει ολόκληρη την έρευνα σε βάρος της με βασικό επιχείρημα ότι η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου ενήργησαν παρανόμως στη δίωξη της. Και μάλιστα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του συναδέλφου της ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτσολίνο – επίσης κατηγορουμένου στο σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, οι δικηγόροι της ευρωβουλευτού υπέβαλαν αίτημα στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών για «νομικό έλεγχο της διαδικασίας» που ακολουθήθηκε στην περίπτωσή της. Το αίτημα αυτό ενεργοποιεί την εξέταση αυτών των ισχυρισμών από τρεις ανεξάρτητους δικαστές.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι δύο νομικοί αστέρες των Βρυξελλών που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση της Εύας Καϊλή -Σβεν Μαρί και Κριστόφ Μαρσάν- μιλούν για εξόφθαλμη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας που προστατεύει την κοινοβουλευτική ασυλία της πελάτισσάς τους και πιθανώς και άλλων υπόπτων.

Ουσιαστικα η Καϊλή επιδιώκει να υποχρεώσει το δικαστήριο «να καλέσει όλα τα μέρη να σχολιάσουν αυτό το θέμα, και να ορίσει ημερομηνία για τη συνέχιση της διαδικασίας». Υποστηρίζει έτσι ότι «η βουλευτική ασυλία που απολαμβάνει έχει παραβιαστεί και ότι η ποινική δίωξη εναντίον της πρέπει επομένως να κηρυχθεί ως απαράδεκτη».

Ηδη, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η αιφνίδια παραίτηση τον περασμένο Ιούνιο του επικεφαλής ανακριτή στην υπόθεση, Μισέλ Κλεζ –που αντιμετώπισε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων- είχε καταφέρει καίριο πλήγμα στην έρευνα του Qatargate, και καθώς καθυστερεί η έρευνα, οι κινήσεις της Καϊλή ενισχύουν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι, ακόμη κι αν αποδειχθεί η ενοχή τους.

Οι δικηγόροι της Καϊλή υποστηρίζουν ότι πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, οι ερευνητές του Qatargate θα έπρεπε να έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας της, κάτι που δεν έγινε.

Αντίθετα, η βουλευτική της ασυλία αφαιρέθηκε τον Δεκέμβριο, όταν και συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να διαπράττει ένα αδίκημα. Η βελγική αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, τη συνέλαβε και κατέσχεσε τσάντες που περιείχαν περίπου 150.000 ευρώ σε μετρητά. Στο στόχαστρο μπήκαν και άλλα άτομα ενώ κατασχέθηκε ποσό συνολικού ύψους περί το 1 εκατ. ευρώ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης θα κινηθούν με βάση τον ισχυρισμό ότι τα στοιχεία που αποκτήθηκαν παράνομα, μειώνουν τις πιθανότητες μιας δίκαιης δίκης.

«Εάν αποφανθούν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν παράνομα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο», δήλωσε ο δικηγόρος του Κοτσολίνο, Ντομένικο Βιντσένσο Φεράρο.

Ο ίδιος είπε ότι τον προσέγγισαν, όπως και τον συνήγορο του Μαρκ Ταραμπέλα, του τρίτου νυν ευρωβουλευτή που κατηγορείται για την υπόθεση, προκειμένου να ενισχύσει τις κινήσεις της υπεράσπισης της Καϊλή.

Ο Φεράρο επιβεβαίωσε ότι ο Κοτσολίνο θα ανταποκριθεί στο αίτημα.

Στο δημοσίευμα του ωστοσο το Politico επικαλείται νομικό προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο «αποδεικτικά στοιχεία που συνελέγησαν παράτυπα δεν οδηγούν συστηματικά στην ακύρωση ολόκληρης της έρευνας, μέρους της ή της παράτυπης πράξης: εξαρτάται από τη σοβαρότητα μιας τέτοιας παρατυπίας».

Αλλά λόγω της βραδύτητας με την οποία κινείται το βελγικό νομικό σύστημα, ίσως περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να αποφανθούν οι δικαστές για τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης της Καϊλή και άλλων κατηγορουμένων – πλην του Αντόνιο Παντζέρι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι, που δεν μπορούν να επικαλεστούν παραβίαση της ασυλίας τους, καθώς έχουν ήδη ομολογήσει ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα διαφθοράς και ενέπλεξαν άλλους υπόπτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...